– Det var fantastisk. Jeg var ganske nervøs på forhånd. Det er helt spesielt å spille det vi spiller rundt om i verden her i Fræna, sier Ola Kvernberg, som søndag kveld gjestet Elnesvågen bedehus med trioen Kirsti, Ola og Erik.

– Hvordan følte du at du ble mottatt?

– Det var en velkommen stemning. Musikk er en form for tillit. Hvis den oppleves arrogant blir det ikke bra. Den krever åpent sinn og når fram hvis publikum tillater det, sier Kvernberg.

Komplett som trio

Kirsti, Ola og Erik, med etternavna Huke, Kvernberg og Nylander ble dannet i 2013 og ga ut albumet Rags & Silk i 2015. I sommer opptrådte de under Moldejazz, da Ola Kvernberg var Artist in Residence.

Se 10 bilder fra arrangementet i bildekarusell øverst i saka

– Vi begynte som en duo, Ola og jeg. Spilte coverlåter. I 2013 ble Erik med. Da var det komplett. Vi spiller låtene vi synes er finest i verden, sa vokalist Huke.

I e frening

Beach Boys-låta «God Only Knows», «Ruby, Don't Take Your Love to Town» av Kenny Rogers, «Lonely» av Tom Waits, ABBAs låt «The Day before you came» og Nick Caves «Into your Arms» var blant låtene publikum fikk servert på Olas heimebane. Og som ekstranummer, selve rosinen i pølsa, og definitivt låta som skapte mest hoiing og latter: «I e frening». Sunget av trønderen Kirsti Huke, og brukt som «skamløst frieri» til freningene på Facebook i dagene før konserten.

– Det er med skrekkblanda fryd jeg framfører denne..., sa hun.

Som andre ekstranummer fikk publikum Stevie Wonders «I just called to say I love you».

Imponerte fiolinlæreren

Jasminka Penjin, Olas tidligere fiolinlærer, var sjølskreven publikummer på bedehuset.

– Jeg er imponert over konserten. Litt spent, men jeg visste at det ville gå bra. Ola mestrer alle instrument og har masse ideer, sier Jasminka Penjin, som fortsatt er lærer på Fræna kulturskole.

Kvernberg var Jasminka Penjins elev i rundt ti år fra 1990.

– Han begynte med klassisk. Seinere valgte han jazz, som er friere, og passer ham godt. Det er virkelig artig å se hvordan han har utviklet seg, sier Penjin.

Høye mål

Ola Kvernberg er full av ros om sin tidligere lærer.

– Jeg kunne snakket hele kvelden om Jasminka. Hun har aldri vært redd for ambisjoner. Jeg lærte raskt at det er greit å sette seg høye mål. Man trenger ikke ta til takke med at det skal være «koselig» å spille, man kan tillate seg å tenke at det skal bli ordentlig bra! Det er veldig verdifull lærdom, sier Kvernberg.

Riktignok tok det litt tid før tospannet var i takt som lærer og elev. Jasminka, som kommer fra Beograd i Serbia, hadde en strikt øst-europeisk undervisningsmetode.

– Jeg var vant til en mer slækk stil. Men vi møttes på midten, sier Kvernberg.

– Med årene har jeg tatt til meg mer av den norske måten å gjøre det på, sier Penjin, og røper at det gikk med noen sjokoladebiter for å holde motivasjonen til unge Ola oppe.

– Man skal ikke kimse av ytre motivasjonsfaktorer, gliser Kvernberg.

– Det å stille høye krav til unger blir ofte uglesett i norsk kulturskole. Men jeg mener det går an å kombinere, sier han.

Misforstod konsertstart

Rundt 130 publikummere møtte opp til konserten. Noen en time tidligere enn de ellers ville gjort, da det ikke var kommunisert godt nok at dørene åpnet klokka 19, og konserten startet først klokka 20. Mange trodde konserten begynte klokka 19.

– Det er bare å beklage på vegne av bandet og arrangementet. Jeg håper folk har kost seg den timen de måtte vente. Det virker som om halvparten har forstått og halvparten misforstått starttidspunktet, sier billettør Nina Bjørlo.

Ola sjøl innledet konserten med følgende:

– Er dere sinte på oss? Det her var ilddåpen vår på å arrangere sjøl, og det er mange fallgruver. Klokka, blant annet... Takk for tålmodigheten!, sa Kvernberg, til humring fra publikum.

– Varm og intens

Birgitte og Nils Olav Hoemsnes fra Tornes sier at de har valgt bort flere julekonserter fordi de ville få med seg nettopp denne.

– Dette var flott. En intens og varm konsert. Det var en litt annen Ola enn vi er vant til. Samtidig var konserten typisk Ola. Sangerinnen var også fantastisk dyktig, sier de.