Men den ferske singelen «Satisfy You», som slippes sammen med en splitter ny musikkvideo søndag 6. nov-ember, er langt fra nyskrevet.

– Jeg skrev låta høsten 2011, da jeg studerte og bodde i New Jersey. Den handler om kjærlighet og frustrasjon. Jeg var i et avstandsforhold, og det var ikke helt enkelt, forteller Knut Marius.

Han er bil-passasjer på vei til Kristiansand for å være dommer i en konkurranse, samtidig som det er øvingshelg med Red Hot.

Nå skildrer han med stor innlevelse hvordan han for fem år siden satte seg ned ved pianoet og opplevde at melodi og tekst bare kom.

– Siden har jeg alltid hatt lyst til å gi ut låta. Og nå fant jeg ut at det var riktig tidspunkt.

– Du og et piano i en ballade. Det er en helt annen stilretning enn vi er vant til å høre deg i?

– Ja, jeg tar den helt ned. Fra det knallharde til det softeste. Så vil albumet jeg jobber med, som kommer i 2017 eller 2018, bli en mellomting, sier Knut Marius.

Opp og fram

Knut Marius har ikke gitt ut musikk siden EP-en Set i 2014, som Dagbladet ga terningkast 2.

– Tenker du på den dårlige anmeldelsen når du gir ut ny musikk?

– Det kjipeste for meg er om folk leser en anmeldelse og dømmer musikken kun ut fra den. Terskelen er nok litt høyere nå for å sende ut til de store redaksjonene, fordi jeg følte jeg var uheldig sist. Samtidig har jeg en opp- og fram-holdning, og jeg vil forsette å gi ut musikk uansett. Og det er klart, den anmeldelsen skapte jo litt pr. Det  er viktig å bli lagt merke til. At folk blir engasjert, er mye bedre enn likegyldighet, sier Knut Marius og legger til:

– Det er viktig å ta med seg alle tilbakemeldinger. Noe annet føles arrogant. Både naboens, lærerens og Dagbladets mening samles i en stor pott. Hva jeg bruker på vegen videre er en annen sak.

– Nå er du godt gift og har hund. Hva betyr låta for deg i dag?

– Alle store livshendelser og erfaringer vil alltid være med meg. Tida i USA sitter veldig i. Jeg ble singel for første gang siden jeg var 15. Men låta kan like gjerne handle om usikkerheten og spenningen ved å gå inn i et forhold, som tristheten ved å gå ut, sier Knut Marius.

På eget selskap

Mens «Set» ble utgitt på Universal, kommer den nye singelen ut på eget selskap – Lupi Records – og med Eirik Berge på tangenter.

– Å ha kontrakt med et så stort selskap som Universal gir både fordeler og ulemper. Nå hadde jeg lyst til å gjøre den erfaringa det er  å gi ut selv. Men jeg utelukker ikke et samarbeid med et stort selskap igjen, hvis vi får en god dialog og godfølelsen kommer.

Travel førjulstid

I tillegg til å gi ut musikk solo, lister Knut Marius opp to prosjekt som er viktige for ham: Bandet Red Hot, der han har sine beste venner, og de allsidige konseptene der han kan samarbeide med ulike folk, kor og orkester på små og store steder i landet.

– Red Hot er utrolig artig, det er trygt og godt. I sommer hadde vi en stor opplevelse på Jugendfest, vi ga ut album og vi planlegger fire nye singler neste år; i januar, februar, mars og april.

– Men først blir det julekonsert i Bjørnsonhuset?

– Det stemmer! Tredje juledag blir det julekonsert på sjette året. I fjor markerte vi 10-årsjubileum, i år kommer vi til å spille litt nytt materiale, litt norsk... og det blir enda mer spennvidde og variasjon, sier Knut Marius og røper at en av årets gjester er Emilie Bjørnstad fra Molde.

– Det har vært en travel høst og det blir en travel vinter, med solistoppdrag her og der. Så blir det juleturneen, vi skal spille 10-12 ulike steder – blant annet med Gossen Gospel Voices på Aukra. Det gleder jeg meg skikkelig til.

– Hva har du ennå ikke oppnådd, som du drømmer om som artist?

– En dag vil jeg stå på scena i Oslo Spektrum. Jeg blir litt lei meg om jeg må legge opp uten å nå det målet. Det er veldig motiverende å tenke på.

– Ville du stått på scena solo eller med Red Hot?

– Det spiller ingen rolle. Det kunne gjerne ha vært Red Hot!

Jenny Langlo skal spille i Folketeatrets storsatsing, Lès Miserables. Trolig blir hun også å høre på Knut Marius juleturné Du store mi tid også i år. Foto: Patrick da Silva Sæther