Til tross for tett oppfølging har Real Alloy Raundsand fortsatt for høye luktutslipp. Miljødirektoratet vedtar derfor stans av driften med umiddelbar virkning, melder Miljødirektoratet.

– Avgjørelsen er basert på at luktkravene i tillatelsen overskrides, tallrike naboklager som viser stor belastning over flere år og de alvorlige bruddene vi avdekket ved tilsyn i mai, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Fortsatte tross tiltak

Lukt har vært et stort problem siden oppstarten i 2009.

– Bedriften har fått flere anledninger til å redusere luktutslippene. Det har de ikke klart, sier Hambro.

Etter en pålagt stans av driften i 2014 ble det gjennomført tolv tiltak. Likevel fortsatte Miljødirektoratet å motta mange luktklager fra naboene.

I et møte med Miljødirektoratet 15. april i år informerte bedriften om at de skulle gjennomføre nye grep.

– Vi ga tydelig beskjed om at vi ser svært alvorlig på situasjonen og at vi ville vurdere bruk av alle tilgjengelige virkemidler, sier Hambro.

Alvorlige avvik

26. april fikk bedriften varsel om stans hvis ikke luktkravene i tillatelsen ble overholdt.

– To uker senere kom vi på tilsyn. Der avdekket vi dessverre flere alvorlige brudd, forteller miljødirektør Hambro.

Bedriften hadde ikke gjennomført en luktrisikovurdering som skal vise hva som kan føre til lukthendelser

De hadde ingen kommunikasjonsplan eller rutine for hvordan naboklager skal håndteres

Internkontrollen hadde store mangler og de manglet et avvikssystem som kunne sette naboklager i sammenheng med hendelser på bedriften.

Det eksterne firmaet som tok luftprøver av støvutslipp og ammoniakk for bedriften var ikke akkreditert, noe som er et krav i tillatelsen

Bedriftens måleprogram inkluderte ikke luktmålinger

Det ble også anmerket at det manglet en port til knusehallen, noe som kan føre til spredning av lukt. Bedriften opplyste under tilsynet at ny port ikke er bestilt.

Fortvilte naboer

Miljødirektoratet har mottatt åtte naboklager i mai og begynnelsen av juni etter at bedriften startet opp igjen etter ombyggingen.

Lukten beskrives som en kraftig stank som kan vare over flere dager eller hele uka. Naboene uttrykker stor frustrasjon og fortvilelse. De sier at de ikke orker å være ute og de er bekymret for helsen.

– Etter en samlet vurdering vedtar Miljødirektoratet stans av virksomheten ved Real Alloy Norway Raudsand med umiddelbar virkning. Vi vil også vurdere å trekke tilbake tillatelsen etter forurensningsloven. Dette vil vi komme tilbake til i et senere brev, sier miljødirektør Hambro i pressemeldingen.