Planen for Molde 2040, den nye kommunedelplanen for arealet fra Strande til Aukra-grensa, var oppe i formannskapet tirsdag, før den skal endelig vedtas i kommunestyret 6. oktober.

Høringsperiode i fjor høst ga et stort antall kommentarer fra private, foreninger og bedrifter, og i alt 18 innsigelser fra offentlige myndigheter.

Mest temperatur skaper det nye fortettingskartet som deler byen inn i tre soner som kan bygges ut i ulik grad, samt hva som skal skje med Bjørsetsaga.

Deles i to

Borgerlisten (BOR) og SV var alene om å ville verne hele Bjørsetsaga, mens de andre stemte for administrasjonens forslag om å dele arealet i to i en rett linje ned fra Bjørsetaléen.

Det er tenkt som et kompromiss mellom Bjørset Vel, som ønsker en komplett bevaring og oppgradering av friområdet, og Planor Bolig, som ønsker en storstilt utbygging.

– Den frie, grønne linja mot sjøen i plana er en viktig presisering, slik at det skal føles naturlig for andre å ferdes der, påpekte Gerd Marit Langøy (H).

Hun viste til at Kringstadbukta allerede er et stort og godt friområde for Molde vest:

– Det er gang- og sykkelveg dit, og barnevennlig. Et område lik det Retiro er for østsida av byen.

Ville vente

Terje Tovan (BOR) mente derimot politikerne ikke tar inn over seg hvor mange mennesker som vil få behov for et friområde nær sjøen på Bjørset i framtida.

– Jeg vil anbefale dere å gå Skolevegen fra Bjørsetaléen og vestover. Se på alle områdene som kan fortettes. Jeg bor der sjøl, og må innfinne meg med fortetting fordi vi bor i en by. Men bare Lundavang alene gir 2-3.000 innbyggere. Derfor må vi ikke låse Bjørsetsaga til delt utbyggings- og friluftsområde nå. Og for all del ikke gjøre slik at atkomsten til boligene kan komme til å gå over friområdet, sa Tovan, som var spent på om Venstre ville støtte verning av hele området.

– Abdisert

Frøydis Austigard (V) gikk imidlertid for delt løsning.

– Det er fordi nesten halvparten blir friområde. Molde kommune kan ikke bære den økonomiske byrden det er å anskaffe og vedlikeholde hele området. I dagens forslag er det avsatt areal til fri passasje mellom boligene og sjøen. Så er vi bekymret for utbyggingen av boligdelen på Bjørsetsaga, og vil foreslå at Bjørsetsaga og Gamle Kvam skole må ses i sammenheng og utvikles under ett, sa Austigard.

Venstre fikk gjennomslag for en framtidig felles regulering av Bjørsetsaga og gamle Kvam skole.

– Så er det offisielt! Venstre har abdisert som den fremste forsvareren av en uberørt strandsone i Molde. Vi i Borgerlisten er klare til å overta, repliserte Tovan (BOR).

I tvil

Ifølge Sp og KrF er partiene delt om Bjørsetsaga, men har tvilt seg fram til ja til utbygging.

– Personlig ser jeg det som det mest realistiske, sa Hallgeir Ringstad (KrF).

– Arbeidet til Bjørset vel får oss til å tenke. Det er viktig at både atkomsten og kyststien blir bra. Kanskje må det må legges inn føringer for hvordan stien skal være, og hvem skal betale for det? Jeg håper ikke man må tillate en altfor stor utbygging for å få råd til stien, sa Gerda Tolaas (Sp).

Fjerner verning

Det andre store temaet satte også fart i kritikken mot Venstre.

I utkastet til kommuneplanen som ble sendt på høring, sluttet det grønne feltet som beskytter mest mot fortetting (ikke mer fortetting enn eksisterende bygningsmasse, journ.anm.) – i Statsråd Astrupsgate i sør.

Etter høringsrunden kom et nytt utkast som foreslo verning av området helt ned til Sandvegen, men nå fremmet Høyre et tredje forslag:

– Triangelet Sandvegen-Parkvegen-Bjørnstjerne Bjørnsonsveg tas ikke inn i noen av fargene på fortettingskartet. Det bør inn i en egen områderegulering, som bevarer noe, men også tilpasser noe til fortetting, blant annet for førstegangsetablerere. Det er et nokså stort område, forklarte Torgeir Dahl (H).

Hard kritikk. Å åpne for utbygging nord for Sandvegen fikk støtte fra alle utenom V og Sp, noe som fikk Borgerlisten til å lange ut mot Venstres fortettingspolitikk gjennom åtte år i posisjon.

– Olbjørn Kvernberg (V) ble for et år siden sitert i RB på at verninga i et nytt fortettingskart ville omfatte «oversida av Parkvegen». Nå er det på nedsida av Parkvegen også? Dette er det motsatte av forutsigbarheten dere har reklamert for. Det vises på oppslutningen for partiet ved sist valg, sa Tovan.

– Venstre sier i partiprogrammet at «for å tiltrekke flere innbyggere til Molde, vil de satse på sentrumsutvikling». Nå vil dere verne et område som er godt egnet for flere sentrumsnære boliger, som er avgjørende for et bærekraftig sentrum? sa Tovan, som kalte Høyres forslag for «utmerket».

– Skal vi ha et bærekraftig sentrum, må vi ha flere sentrumsnære boliger. Det er også miljøvennlig med hensyn til transport. Vi kan ikke bygge eneboliger midt i sentrum skal Molde bli en urban by. Men vi kan ikke slenge opp trebokser fra Litauen med utvendige trappeløp. Det må være pent, påpekte Tovan.

Fornøyde utbyggere

Etterpå var det god stemning blant utbyggerne på tilhørerbenken. Prosjektleder Oddbjørn Rishaug i Byggspesialisten A. Hammerø AS, eier Sandvegen 17, et bygg de i dag leier ut til Hero Norge, har tidligere gått ut i Budstikka med andre grunneiere som vil fortette tomtene sine.

– Vi er kjempeglade for resultatet av behandlinga i formannskapet. Nå får vi sjansen til å være med på å utvikle dette området i en helhetlig plan sammen med en meget kompetent administrasjon. Dette blir spennende, sier Rishaug til Romsdals Budstikke.