SANDØY: Det er Coates som har det musikalske ansvaret når to av Romsdals største stjerner tar turen til Harøy kirke den 23. september i forbindelse med Sandøy kommunes 150-årsjubileum.

– Det var først i forrige uke det ble klart, så vi er tidlig i planleggingsfasen. Men tanken er at de skal ha hver sin konsert, og at vi avslutter med et fellesnummer, forteller Coates, og legger til at han selv skal spille med Yngve Gåsøy, mens det foreløpig ikke er klart om Ane Brun tar med eget band.

Stolte av artistene

Kantoren forteller at Yngve Gåsøy var hans elev på Vestnes kulturskole.

– I dag er han solist i store musikaler i Tyskland. Han har også røtter herfra, gjennom sin tippoldefar Gåsøy-Pål. Det samme gjelder Ane Brun, som har besteforeldre fra Brunvoll på Harøya, forteller Coates, og legger til:

– Det er jo historisk. At to så ettertraktede artister begge sier ja. Vi er stolte av å ha fått tak i dem. De føler nok stor tilhørighet til kommunen, sier Coates.

Svein Ove Søholt, som representerer sogenemnda, er leder i jubileumskomiteen på ni som ble vedtatt opprettet av kommunen i mars. Der sitter tre politikere, og også Harøy Musikklag, Harøy felleskor, ungdommens kommunestyre og Maritimt Aktivtetssenter er representert.

– Vi ønsker å vise bredden av det som finnes i kommunen. Vi har ikke bare eksportert industri, men også kultur, sier Søholt, som ber om å få komme tilbake til info rundt billettsalg til Brun/Gåsøy-konserten.

– Det blir feiring fra september og ut året. Blant annet planlegger vi konserter med Polkabjørn og Kleine Heine og Ytre Suløen og Tricia Boutté. Vi skal også ha «Fiskerbonde for en dag», og jubileumsgudstjeneste i Sandøy kirke der vi ønsker å vise fram lokale talent, som Kari Harneshaug, sier Søholt.

– Politikerne har valgt å bli en del av den nye storkommunen Ålesund. Likevel skal kommunen feire 150 år?

– Uansett hva som skjer i framtida er det mye her det er god grunn til å feire. Det blir jo nesten som et lite gravøl, humrer Søholt.

Store internasjonale stjerner

Solist og skuespiller Yngve Gåsøy fra Vikebukt, bosatt i Berlin, er kjent utenfor Norge som Yngve Gasoy-Romdal. Han tok navnet etter gården Romdalvik på Sekken, der faren kommer fra. Som sjuåring begynte han å spille fiolin og bratsj, så diverse blåseinstrumenter og kirkeorgel. Som tolvåring var han sopransolist i Molde domkantori. Han debuterte på Det Norske Teatret i 1987, og har siden da sunget på scener over hele Europa.

Ane Kvien Brunvoll, kjent som Ane Brun utenfor Norge, er fra Molde og oppvokst på Harøya. Hun er bosatt i Stockholm og turnerer i dag over hele Europa.

Sist Yngve Gåsøy opptrådte i hjemtraktene var under Perledryss i 2013, mens Ane Brun sto på scena på Romsdalsmuseet under Moldejazz i fjor foran rundt 4.000 publikummere.

Sandøy kommune har 1270 innbyggere (2015). Harøy kirke har 340 plasser.

stor musikalstjerne: Yngve Gåsøy er bosatt i Berlin og har oppdrag over hele Europa. Foto: Olav Skjegstad Foto: Olav Skjegstad
Kantor i sandøy: Robert Coates er organist og komponist i Sandøy. Dessuten er han Venstre-politiker. Foto: Svein Bjørnerem Foto: Svein Bjørnerem