– Vi har ikke kommet så langt at det er avklart, sier adm. direktør Espen Remme.

På siste styremøte i Helse Møre og Romsdal i Ålesund onsdag 25. januar ble helsetilbudet til akutt sjuke barn tema. Styret behandlet Helsetilsynets rapport om Sebastian-saka, der helseforetaket får kraftig kritikk for behandlinga 10 måneder gamle Sebastian fikk. Sebastian var alvorlig sjuk, og hadde pusteproblemer. Gutten døde i ambulansehelikopteret på veg fra Kristiansund sykehus til Trondheim 22. februar 2015.

Sebastian-hendelsen

Hendelsen rundt Sebastian skjedde i en periode der barneavdelingen i Kristiansund var stengt i helgene.

– Vi må forsikre oss om at vi ikke får slike hendelser igjen. Jeg er opptatt av at barn på Nordmøre og i Romsdal skal få et likeverdig tilbud som barn på Sunnmøre. Vi befinner oss i et vakuum der det er stor usikkerhet rundt hvordan tilbudet til barn og unge skal være ved Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, sa styremedlem Kirsti Sevaldsen i styremøtet.

Ordførerne bekymret

Liker før jul i fjor sendte ordførerne i 17 kommuner i Romsdal og på Nordmøre brev til styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge der de uttrykte stor bekymring for spesialisttilbudet barn får hvis de blir sjuke på helg og i høytider.

– Vi krever at tilbudet ved barneavdelingen i Kristiansund blir forsterket, og at avdelingen driftes med ordinær bemanning på helg og i høytider, og at man ikke stenger avdelingen i påska og sommerferien, skrev ordførerne.

– Hva slags tilbud skal det være for barn og unge ved det nye akuttsjukehuset på Hjelset, direktør Espen Remme?

– Det er ikke bestemt ennå. Vi registrerer bekymringen knytta til utviklingen av tilbudet for barn og unge. Dette skal vi ta inn i forprosjektet og i utviklingsplanen vi arbeider med. Å rigge et eget prosjekt kun for opplegget rundt disse pasientgruppene nå, ser jeg som lite hensiktsmessig. Vi skal sikre alle barn et likeverdig tilbud, sier direktør Remme.

– Når blir det bestemt om det skal være fullverdig barneavdeling i det nye sjukehuset?

– Vi kommer til styret med en sak om dette i løpet av høsten. Der vil vi ta både læringen fra Sebastian-saka og vurderingene knyttet til utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal med. Det jobbes med standardiserte pasientforløp, og det blir tatt inn i utviklingsplanen som skal lages, forklarer Espen Remme.

Bekymrede ordførere

De 17 ordførerne som har sendt brev til styrene i helseforetakene, er bekymret for at barn nord i Møre og Romsdal vil få et dårligere tilbud enn barn sør i fylket.

Ordførerne viser i brevet til at det legges opp til et svært begrenset tilbud til barn i det nye sjukehuset på Hjelset. Døgnsenger, altså der barn legges inn, er tenkt sentralisert til Ålesund, mens sjukehuset på Hjelset kun skal ha to-tre fleksible senger tilpasset barn som kommer som øyeblikkelig hjelp på dagtid og kveld.

Reiseavstandene og reisebelastningen blir stor for barna hvis de skal til Ålesund, mener ordførerne.

Ut fra tidsplanen som er lagt, skal forprosjektet for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal være ferdig fra Helse Møre og Romsdals side i oktober i år.