I dag kan barnehagene i praksis fylle på med flere barn i gruppene – straks året barnet fyller 3 år begynner. Da går også pedagogtettheten ned.

En ny nasjonal forskrift, som blant andre Molde støtter i sitt høringssvar, vil anse barn for å være tre år – først fra august det året de fyller tre år.

Dermed sikres 3-åringene mer voksentid en større del av året enn i dag.

Endringene skal etter planen tre i kraft fra august 2017.

Styrker småbarnsgrupper

– Praksisen har ikke vært veldig utbredt i Molde, men er reell nasjonalt. Det er tydelig at staten gradvis strammer til for å øke pedagogtettheten i barnehagene, sier fagsjef for barnehagene Gro Toft Ødegård.

Lova setter i dag krav til pedagogtetthet, men ikke for øvrig bemanning. Den skal være «tilstrekkelig for å drive tilfredsstillende pedagogisk virksomhet».

Glad for presisering

I høringssvaret opplyser kommunen at endringen kan føre til noe mindre fleksibilitet i tildelinger av plasser på våren, men hilser den velkommen:

– Det styrker pedagogbemanningen og sikrer mer stabilitet og ro i barnegruppene. Det fører til mer likeverdig praksis mellom barnehageeiere. Forslaget er bra særlig med tanke på gradvis utvidelse av rett til plass for de aller yngste barna.