– Du verden hvor enorme mengder som har blitt kastet! Her er det nok noen som har begynt i det små, og så har flere beboere fulgt på. Over tid har de klart å fylle et dalsøkk med hageavfall, sier Knut Larsen, rådgiver park Molde bydrift. Han ble sjokkert av synet som møtte nedenfor fotballbanen på sørsida av Bjørnstjerne Bjørnsonsveg på Bjørset forrige uke.

– En ukultur

Det var Bjørset Vel som for en stund tilbake kontaktet kommunen og opplyste om problemet i boligområdet.

– Det har vært en tradisjon å kaste hageavfallet her, og den videreføres. Det har blitt verre, og flere dumpingplasser, det siste året. Det er en ukultur på hele Bjørset, sier Gerd Mago i velforeningens styre.

Sneglene trives

Det at noen ser på friområdet på Bjørset som et naturlig deponi for hageavfall, er problematisk – spesielt med tanke på brunsneglekampen. Det mener Larsen, som har prøvd å bli kvitt det slimete skadedyret helt siden han kom til Molde for 21 år siden.

– Enorme mengder avfall

Nå skal kommunen, i samarbeid med RIR og Istad, bruke ressurser på å fjerne hageavfallet ved Ole Mathias-plassen.

– Svein Ove Nesje i Nesje Transport skal utføre jobben, men vi kan ikke si nøyaktig når det blir. Jeg er usikker på om vi klarer å kvitte oss med absolutt alt hageavfallet, da det er snakk om enorme mengder. Jeg vil tippe at det er dumpet rundt 100 kubikk, sier Larsen.

Ulovlig

Etter hageavfallet har blitt fjernet og levert til RIR, skal kommunen reparere det ødelagte gjerdet ved dumpingplassen og sette opp forbudt-skilt. Larsen minner om at det faktisk er ulovlig å kaste hageavfall i friområder:

– Det folk tror er greit, er ikke greit i det hele tatt. Det er rett og slett en forbrytelse. Folk må respektere det, og endre vanene sine. Dumping av hageavfall blir sett på som forsøpling, og er ulovlig i henholdt til Forurensningsloven § 28 og Naturmangfoldloven § 28. I tillegg til brunsnegler, kan dette bidra til spredning av uønska skadedyr og fremmede planter som er svartelistet i Norge. Disse kan eksempelvis spre soppsykdommer på artene i den norske naturen, noe som kan få dramatiske konsekvenser for biomangfoldet.

– Tror du alle er klar over at det er ulovlig å kaste avfallet i naturen?

– Det er ikke sikkert. Noen tenker kanskje at det ikke er så lurt, men ikke nødvendigvis at det er ulovlig. Det skyldes nok mangel på kunnskap, men det er ingen unnskyldning. Det handler om å ta vare på naturen som vi er så avhengig av.

Vil utnytte området bedre

Larsen håper at friområdet, som er på nærmere 23 mål, kan brukes til noe mer nyttig enn en dumpingplass i framtida.

– I stedet for at det bare skal være en gjenvokst skog, hadde det vært fint å få åpnet litt opp. Å lage en gangforbindelse langs bekkene har jeg stor tro på.

Hageavfallet kan inneholde svartelista arter med stor spredningsevne og høg skadeevne på naturen. Eksempler på slike arter er parkslirekne, lupin og plantanlønn, som det bugner av på dumpingplassen på Bjørset. Her viser Mago skiltet som skal henges opp så snart avfallet er fjernet. Foto: Bjørn Brunvoll