Sogn og Fjordane fylkeskommune selger seg ned, og selskapet Havilafjord AS i Herøy kjøper seg opp i Fjord 1.

Selskapet blir eier av 67 prosent av aksjene i selskapet, og har samtidig opsjon på å kjøpe resten av aksjene.

– Vi ville sikre oss kontroll

Fjord 1 er et veldig bra selskap med sunn økonomi som vi skal utvikle videre. Vi har vært gjennom en stor snuoperasjon der de ansatte har medvirket på en veldig konstruktiv måte, sier Vegard Sævik, nestleder i styret i Fjord 1 og viseadministrerende direktør i Havila.

Vegard Sævik er sønn til Per Sævik, som onsdag signerte avtalen om kjøp av aksjeposten som sikrer Sævik-familien full kontroll over Fjord 1.

Satser på fornying

– Vi vil satse på fornying av ferjeflåten og vinne anbud. De reisende med ferje og hurtigbåt vil ikke merke noe særlig at vi er blitt største eier, sier Vegard Sævik til Romsdals Budstikke.

I det politiske miljøet i Møre og Romsdal blir nyheten om aksjehandelen godt mottatt. I 2011 vedtok Møre og Romsdal fylkesting å selge sin aksjepost på 41 prosent i 2011 for 360 millioner kroner. til nettopp Per Sævik.

Positivt mottatt

– At Sævik nå går inn og sikrer seg full kontroll over Fjord 1 er positivt på alle måter for Møre og Romsdal, sier fylkesordfører Jon Aasen til Romsdals Budstikke.

I fjor vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane å selge seg ned ifra 59 til 33 prosent eierandel i Fjord 1, og inngikk en avtale om dette med selskapet Torghatten.

Per Sævik ville også kjøpe denne aksjeposten. Som minoritetsaksjonær gikk han til retten for å få gjort vedtaket om salg til Torghatten ugyldig. Rettssaka var berammet til 29. august, nå er den avlyst.

Til godkjenning

I stedet kommer handelen opp til godkjenning i styret i Havilafjord AS den 25. august og i fylkestinget i Sogn og Fjordane dagen etter.

Avtalen om aksjesalget ble offentliggjort gjennom en pressemelding fra Sogn og Fjordane fylkeskommune onsdag denne uka, samme dag som signaturene til de to partene var på plass.

– Per Sævik og Havila er solide eiere. Jeg ser flere fordeler med det som har skjedd nå. Vi får fortsatt konkurranse i ferjemarkedet, noe som er svært viktig med anbudsrundene som kommer. At vi får en lokal eier som kan ferjedrift er ikke mindre viktig. Når det gjelder rent praktiske ting som plassering av funksjoner og hovedkontor, regner jeg med at det foreligger en avtale som sier noe om dette, uten at dette er offentlig kjent ennå, sier Jon Aasen.

Ingen endringer

– Vi har ingen planer om å endre noe på strukturen i selskapet, forsikrer Vegard Sævik.

Fjord 1 driver ferjer og hurtigbåter langs hele kysten, med tyngdepunktet i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. I fjor omsatte de for 2,2 milliarder kroner og fikk et resultat før skatt på 212 millioner. Antallet ansatte er 1300.

Den nye avtalen betyr at Sogn og Fjordane fylkeskommune selger seg ned fra 59 til 33 prosent av aksjene i Fjord 1. Hvor mye Havilafjord AS har betalt for dette, vil ikke Vegard Sævik si noe om. Andre har anslått 600–700 millioner.

Oppkjøpet kan også ha andre ringvirkninger. Sævik-familien har tidligere vist at de er opptatt av lokalt eierskap, blant annet på verftssida.

I åra framover ligger det an til en storstilt fornying av ferjeflåten med overgang til mer miljøvennlige ferjer. Her kan det ligge oppdrag for verft med magre ordrebøker.