Forslaget til ny politistruktur i Møre og Romsdal vil gi mer tilgjengelig politi, mener politiinspektør Kjell Arne Hestad. Han har ledet arbeidsgruppa som fredag la fram en enstemmig  innstilling om å redusere antallet politi- og lensmannskontor i Møre og Romsdal fra 26 til 12.

For ofte stengte dører

- En viktig del av dette er å redusere administrative kostnader og overføre ressurser til politiarbeid ute blant publikum. De minste lensmannskontorene har ikke ressurser til å klare dette på en god nok måte, her møter publikum altfor ofte stengte dører, sier Kjell Arne Hestad til Rbnett.

Nedleggingen av lensmannskontor slår sterkest ut i Romsdalsregionen. Her blir alt samlet i Molde og på Åndalsnes, som får med seg Vestnes. Resten går til Molde, bortsett fra Sandøy og Gjemnes. Ønsket fra Eide om å få lensmannskontor ser ikke ut til å bli oppfylt.

Eide vant ikke fram

- Når det gjelder Eide, er avstanden til både Molde og Kristiansund så kort at folk i Eide vil være sikret et godt polititilbud. Det samme gjelder Fræna med nærheten til Molde, sier Hestad, som understreker at innstillingen fra arbeidsgruppa er et forslag som nå skal ut på høring.

- Arbeidsgruppa, som består av seks personer fra hele fylket, har levert en samlet innstilling basert på en brei og grundig diskusjon. Nå skal den ut på høring i kommunene, og det vil bli arrangert en høringskonferanse i Ålesund den 4. november. Politimesteren skal så vurdere forslaget og komme med sin innstilling til Politidirektoratet den 15. desember, forteller Kjell Arne Hestad.

Mister ikke jobben

Det er Politidirektoratet som fatter endelig vedtak, det skjer i løpet av januar neste år. Gjennomføringen vil skje i løpet av 2017, og skal være fullført før årsskiftet 2017/2018.

Politifolk som jobber ved kontorene som blir nedlagt, trenger ikke frykte for å miste jobben, sier Hestad.

- En del arbeidsoppgaver vil bli endret og noen må bytte arbeidssted, men man skal ikke si opp folk. Tvert imot, vi forventer økte ressurser til politiet, sier Kjell Arne Hestad.

- Noen er skuffet

Han forstår at noen av ordførerne i kommuner som mister lensmannskontoret er skuffet over forslaget, og legger til at det vil bli tett kontakt med kommunene framover før endelig vedtak kommer.

- Noen er skuffet, andre ser helheten, sier Hestad.

Nye lokaler i Vestnes

En av de som er skuffet, er Vestnes-ordfører Geir Inge Lien. Han sier han tidligere har fått signal fra politimesteren i Ålesund om at Vestnes lensmannskontor skal bestå. Vestnes lensmannskontor har også nylig flyttet inn i nye lokaler med moderne fasiliteter og leiekontrakt til 2023.

- Slaget er ikke tapt, vi vil engasjere oss for å beholde kontoret på Vestnes, som har seks faste stilinger. Nå får jeg lese rapporten grundig. Å samarbeide med Rauma ser jeg positivt på, men ingen ønsker kontoret i sin kommune nedlagt med tap av statlige arbeidsplasser. Jeg tror dessuten ikke på at reformen vil gi mer synlig politi, og frykter at det blir mer fjern- enn nærpoliti, sier Geir Inge Lien til Rbnett.