– Som for alle andre i bransjen, så har året sett under ett vært ganske nedslående, sier gründer og daglig leder i skipsmøbelprodusenten Shipnor, Otto Hammerø, til RB.

Siden oppstarten i Angvik i 2013, har de opplevd en fin opptur – og en kraftig oppbremsing.

Minus i år

– Vi vil få en omsetning på i underkant av 22 millioner kroner i år, dette er 10–15 millioner under det vi håpet på. Så sjøl om vi nå har fått noen gode ordrer, har også vi merket nedgangstidene, sier han.

I fjor omsatte selskapet for 21 millioner kroner og de endte med et driftsresultat på knappe millionen. Alt så lovende ut. Men så kom offshore-nedturen.

– Vi ender nok opp med en minus i år, sier Hammerø.

Optimist

Likevel er han svært optimistisk med tanke på framtida.

– Det vil nok ta lang tid før offshoremarkedet kommer opp igjen, men innen fiskeri og brønnbåter, så har det åpnet seg for oss, sier Hammerø.

– Det siste halvåret har vi fått åtte ordrer i dette markedet. I tillegg ser vi at markedet i USA åpner seg mer og mer. Vi jobber også å komme inn på cruise-markedet – de siste månedene har vi levert inn tilbud til store cruiserederi blant annet i Finland.

Click-systemet

Årsaka til at Hammerø er optimistisk, handler om hvordan de driver.

– Siden vi startet selskapet i 2013 har vi utviklet den mest effektive produksjon av sitt slag i Europa, med roboter og automatiserte prosesser. Vi har analysert alle ledd i verdikjeden – fra design til installasjon om bord. Vårt verktøyløse Click-system er juvelen i krona, forteller han.

Click-systemet dreier i korte trekk seg om at alle sammenkoplinger blir frest inn i materialene under produksjon i fabrikk. Med det kan et møbel nå bli satt sammen i løpet av sekund uten verktøy eller festeanordninger, og enkelt demonteres når det er nødvendig.

Mot strømmen

At de velger å bli værende i Norge, mens de fleste andre velger å flagge ut, har også en viss betydning, forteller Hammerø.

– Vi merker en tendens om at stadig flere ønsker norske produkt – det er regnet for å være den beste kvaliteten, sier han.

– At vi blir igjen i Norge har blitt satt stor pris på av norske rederi, innredningsselskaper og verft. De setter tydelig pris at vi blir her og at vi satser på nye produkt og ny teknologi.

17 ansatte

I høst måtte de permittere halve produksjonsstaben i påvente av at ordrer skulle komme i produksjon. Men akkurat nå, har de rikelig å gjøre.

– Framover til februar-mars har vi i meste laget grunnet noen store offshorefartøy som vi arbeider med. Så det er på ingen måte stopp i offshoremarkedet, men vi merker godt nedgangen, sier Hammerø.

Han understreker at kapasiteten for 2016 langt fra er utsolgt, men at ordreboka fram til ferien er tilnærmet oppfylt.

– Vi har nå ansatt en ny person i produksjon pluss en selger, sier han og skryter av lojale og positive medarbeidere.