Fylkesmannen i Møre og Romsdal har nylig avsluttet en tilsynssak med hvordan legemidler blir håndtert og kvalitetssikret ved heimetjenesten i Rauma.

Fylkesmannen, som i praksis vil si fylkeslegen, har konkludert med at Rauma kommune har brutt loven når det gjelder legemiddelhåndtering.

Sjukeheimstjenester sjekkes. Nå er Fylkesmannen i gang med to nye tilsynssaker som gjelder helse- og om- sorgstjenestene i Rauma. Det bekrefter assisterende fylkeslege Cato Innerdal overfor Romsdals Budstikke.

– Vi har to tilsynssaker overfor Rauma kommune. Det går på Åndalsnes sjukeheim. Vi har mottatt bekymringsmeldinger fra private og fra kommuneoverlegen. Bekymringsmeldingene går på flere problemstillinger knyttet til helse- og omsorgstjenestene ved sjukeheimen. Vi har valgt å opprette tilsynssaker og gjøre sakene generelle, sier Innerdal.

– Hva vil dere oppnå ved å opprette tilsynssaker med Rauma kommune og sjukeheimen?

– Det er sentralt å få avklart hvorvidt kommunen har internkontroll som fanger opp risikoforhold, og at det blir gjort noe med avvik som oppdages. Tilsynet vil gi oss innblikk i hvordan kommunen jobber for å sikre gode tjenester og drive internt kvalitetsarbeid, forklarer assisterende fylkeslege Innerdal.

– Det er opprettet flere tilsynssaker angående Rauma kommune den siste tida. Er Rauma i en særstilling?– Det hører med til unntakene at vi har så vidt mange tilsynssaker gående i forhold til en enkeltkommune. Det har jo vært betydelig oppmerksomhet rundt forhold i helse- og omsorgstjenesten i Rauma i media, og slikt kan ha ført til at privatpersoner har kontaktet oss.

– Er det flere tilsyn i vente for Rauma?

– Ja, vi har varslet kommunen at vi vil ha tilsyn med kommunens tjenester til psykisk utviklingshemmede. Dette tilsynet er en del av et landsomfattende tilsyn, sier Cato Innerdal.

– Når vil det bli kjent hva Fylkesmannen finner ved tilsynene i Rauma?

– I løpet av mai vil vi ha kommet langt med sjukeheimssakene. Vi har varslet kommunen om at det landsomfattende tilsynet vil bli gjennomført til høsten, sier Innerdal.

Fører tilsyn: Fylkeslege Cato Innerdal vil ha avklart hvorvidt kommunen har internkontroll som fanger opp risikoforhold, og at det blir gjort noe med avvik som oppdages. Foto: Bjørn Brunvoll