Branntiltalt jente forklarte seg for lukkete dører i ungdomsfengselet. Aktor og forsvarer er enige om at saka handler mer om riktig straff enn hva som skjedde.

16-åringens vitneforklaring og forklaringene fra tre ansatte som var på jobb for Aleris i boligen i Årølivegen 6 da det brant, ble lukket for både publikum og pressen tirsdag.

Dette av hensyn til hennes unge alder og for å skjerme sensitive personopplysninger.

Erkjente ikke straffskyld

Fra vondt til verre

Da dagen var over, ville jenta og hennes forsvarer Astrid Bolstad likevel oppsummere dagen til Romsdals Budstikke som har fulgt saka det siste året.

– Jeg ville aldri til Molde, og i hvert fall ikke til Alta, som var enda lenger unna. Det ga jeg veldig klar beskjed om hele tida, men jeg ble ikke hørt i det hele tatt, sier jenta som kommer fra et sted i Sør-Norge.

Ser brannene i sammenheng

– Ble ikke hørt

15-åringen var plassert hos Aleris i Molde av heimkommunen og Bufetat etter en tvangsparagraf i barnevernloven.

På spørsmålet om hun tente på for å bli hørt, nikker 16-åringen bekreftende.

Mangel på medbestemmelse var ett av fem brudd på barnevernloven fylkesmannen konkluderte med i vår etter tilsyn med tilbudet jenta fikk hos Aleris i Molde.

16-åring fengslet

Flytter retten til fengsel

Da Romsdal tingrett for første gang ble satt i et fengsel tirsdag, på grunn av forhold ved jentas helse, møtte hun med verge og forsvarer.

En representant for barnevernet i heimkommunen og en brannsakkyndig følger også saka hele vegen.

Fengselet er unikt i sitt slag i Norge og har kun fire plasser, spesialtilpasset for ungdom med sammensatte utfordringer og krevende atferd. Der følges de tett opp av et tungt fagmiljø.

– Et paradoks

Saknet etter et vanlig hjem og jevnaldrende venner var og er fortsatt stort, forteller hun via advokaten.

– I enetiltakene var jeg så ensom at jeg greier ikke å beskrive det med ord, forteller jenta.

– Sånn sett er det et paradoks at hun har mer samkvem med andre ungdommer i et fengsel enn i barneverninstitusjonene hun var i, påpeker forsvareren hennes til Romsdals Budstikke.

Ungdom blir ensomme

De såkalte enetiltakene til Aleris, der en ungdom bor alene med to voksenpersoner i turnus, fikk etter flere tilsyn hard kritikk fra fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Til Romsdals Budstikke uttrykte koordinator Heidrun Avdem bekymring for ensomme ungdommer – og ansatte – i enetiltak. Etterpå uttalte Aleris Region Nordvest til RB at de vil minske bruken av enetiltak.

Nektet straffskyld

På spørsmålet om straffskyld, slet jenta først med å svare, før hun i samråd med forsvarer svarte at hun erkjente å ha gjort det, men ikke straffskyld etter tiltalen.

– Det har med kravene til forsett å gjøre og fordi det er innvendinger i forhold til hennes bakgrunn og tilbudet hun fikk under barnevernets omsorg, forklarer advokat Bolstad.

Riktig straff blir hovedtema

I sin innledning viste statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til at det var en alvorlig tiltale: det som tidligere ble kalt «mordbrann», samt grovt skadeverk.

– Denne saka handler ikke nødvendigvis om selve faktum, sjøl om det blir et tema. Hovedsaka når man står med en så ung tiltalt, er hva som var bakgrunnen og hva som er riktig straff for en så ung jente.

Vil belyse helse

Forsvarer Bolstad var enig:

– Sjøl om hun ikke erkjenner straffskyld, handler saka først og fremst om straffeutmålingen, slik jeg ser det. Jeg kommer til å vise til en del omstendigheter som bør være formildende, påpekte hun.

Bolstad vil føre flere vitner fra kriminalomsorgen for retten som kan belyse jentas situasjon. Hun har sittet i snart åtte måneder i varetektsfengsel.

En rettspsykiatrisk sakkyndig vurderte i etterforskningen jenta som tilregnelig da hun tente på. Dette vil forsvareren ha utdjupet i retten.

Den nå 16 år gamle jenta forteller at hun tente på barneverninstitusjonen for å bli hørt. Foto: ERIK BIRKELAND