Daglig leder, styreleder og styremedlem fra Molde og Fræna tiltalt for grov økonomisk utroskap etter tre års etterforskning av Økoteamet.

Det var 4. mars i 2014 at politiet med bistand fra Skatteetaten og Økokrim pågrep daglig leder og styreleder i Omsorgsbygg og foretok en rekke beslag på kontor- og privatadresser i Fræna og Molde.

Tre år etter er tiltalen fra Statsadvokaten klar. Den påstår at 47-åringen og 59-åringen over flere år begikk grov økonomisk utroskap mot sine firma Omsorgsbygg Holding AS (senere Wesper AS) og Bygg Consult Midt Norge Limited.

Statsadvokaten overtok

På grunn av kapasitetsproblemer hos Økotemaet i Nordmøre og Romsdal som har etterforsket saka, vil statsadvokat Magne Nyborg føre den for retten når den starter 5. juni i år.

– Tiltalene er på fem-seks sider hver – hva er det vi ser på her?

– Tiltalen mot de to sentrale beslutningstakerne er nesten identiske. Vi mener daglig leder gikk noe lengre, men de var sammen om det. Det mest straffverdige er utroskapen, der de har brukt selskapene som sin egen private bankkonto. I tillegg er det mange år med manglende regnskap med videre, forklarer Nyborg.

– Hva med forholdet deres til Molde Utleieboliger?

– Kvinne burde ha visst

Ei kvinne (49) er også tiltalt, men tiltalen hennes er mindre omfattende.

– Det er mennene som i det store og hele har gjort ting, men hun eide den ene eiendommen. Vi mener hun må ha visst, og har vært med å støtte opp under den utroskapen som ble begått. Hun har også medvirket til en del andre kjøp, sier statsadvokaten.

– Saka har tatt tre år, hvorfor?

– Det er en kombinasjon av en komplisert sak, men også manglende ressurser på Økoteamet. Det er noe av grunnen til at jeg har påtatt meg å aktorerer den sjøl, for å avlaste Økoteamet, sier Nyborg.

– Tror du strafferabatt på grunn av tidsbruken i politiets etterforskning vil bli et tema i retten?

– Det blir helt klart et tema. Det har Høyesterett sagt i en avgjørelse i fjor. Hvor lang liggetida er, blir et sentralt tema under straffeutmålingen.

– Hva er strafferamma?

– Man kan få opp til seks år for grov økonomisk utroskap, men det er øvre ramme. I rettspraksis er det en «tommelfingerregel» at 1 million kroner i økonomisk kriminalitet gir cirka ett års fengsel. Så skal liggetid vurderes, og ting som kan være straffeskjerpende, sier statsadvokat Magne Nyborg.

Det er satt av tre uker til saka i retten, med Oddne Hansen som tingrettsdommer.

Kjøpte og solgte: Omsorgsbygg AS, som endret navn til Wesper AS, solgte nøkkelferdige boliger til Molde kommune for 75 mill. kr før de slo seg konkurs. Østreplassveg 10 var en av boligene. Bildet er tatt tidligere. Foto: Bjørn Brunvoll
Statsadvoktaten: – De kjøpte noe de visste de skulle selge videre, for å trekke ut penger til private ting, sier statsadvokat Magne Nyborg om tiltalen mot de tre. Foto: Marit Heiene
Del av tiltalen: Fjellskaret 1 B. Romsdals Budstikke: 23. september 2014. Foto: Kjell Langmyren
Pusset opp og solgt: Margareta Dahls gate 50. Foto: Bjørn Brunvoll