Styret i Kavli Moen stiftelsen ønsker nå å avvikle Kavli Moen stiftelse, og overføre eiendelene til Kavli Foundation. Styreleder er ordfører Rolf Jonas Hurlen.

Saka skal opp i Nesset formannskap torsdag, og rådmann Anne Grete Klokset støtter styrets vurdering i sin innstilling.

Stiftelser

Kavli Moen Gård er barndomsheimen til forretningsmannen Fred Kavli, som døde i 2013. Han etterlot seg milliardformue i USA, denne forvaltes av stiftelsen Kavli Foundation. Kavli grunnla stiftelsen Kavli Foundation i California, USA, for å framme vitenskap til beste for menneskeheten.

Kavli investerte også stort i garden heime i Eresfjord, og hadde planer om spisested, overnattingsrom, konferansesenter og museum her. Garden har fram til nå vært organisert som en stiftelse, uavhengig av Kavli Foundation.

Utfordrende økonomi

I et brev til Fred Kavlis nærmeste familie, presenterer stiftelsen Kavli Moen planen for omdanning av Kavli Moen stiftelsen, og bakgrunnen.

I brevet poengteres det at Fred Kavli hadde sterk tilknytning til familien, slektsgarden og heimbygda Eresfjord, og at hans klare visjon var at driften av Kavli Moen skulle være økonomisk bærekraftig slik at hus og anlegg kunne utvikles i et langsiktig perspektiv.

Olise og Bjørn Alexander Cameron var fra åpningen i 2011 fram til sommeren 2016 vertskap på Kavli Moen, og sto for driften basert på bestillinger. Kavli Moen ble i denne perioden utviklet til en anerkjent restaurant og gjestegard, men økonomien ble utfordrende, med årlige underskudd, heter det i brevet.

– Styret har derfor vært tydelige på at dette ikke kan fortsette. Det må søkes løsninger for en økonomisk bærekraftig drift og utvikling før «kassa er tom», skriver styret.

Dialog

Det blir vist til at stiftelsen har prøvd å finne nytt vertskap og nye løsninger, uten å ha lykkes. Kavli Moen blir nå leid ut til en lokal aktør ved gitte anledninger, mens jorda leies ut og drives av en nabogard.

– Etter Fred Kavlis død har det vært dialog med styret i Kavli Foundation, med tanke på samarbeid om driften av Kavli Moen, heter det i brevet.

I den forbindelse ble det i fjor høst utarbeidet en markeds- og finansforstudie av konsulentselskapet Horwath HTL. I rapporten konkluderes det med at drift ikke kan fortsette som nå. For framtidig drift er det blant annet anbefalt utvidet overnattingskapasitet.

– Det finnes muligheter for å snu utviklingen. Det er styrets oppfatning at dette best kan skje i samarbeid mellom Kavli Foundation og Kavli-familien, skriver styret i stiftelsen.

Det blir poengtert at det er et vilkår at formålet med Kavli Moen stiftelsen skal videreføres så langt som mulig, som følge av den nye organiseringen.

Rådmannens vurdering

Rådmannen er positiv til at stiftelsen Kavli Foundation overtar Kavli Moen stiftelsen.

– Det viktigste for kommunen er at det blir framtidig bosetting, og drift innen landbruk og turisme på Kavli Moen Gård, skriver rådmannen.

Nikolai Finset får tilbud om videre leie av kjøkken og selskapslokaler på Kavli Moen, til ulike arrangement og selskap fram til 1. juni 2018. Dette i påvente av nærmere avklaring om framtidig organisering og videre drift, heter det i saksframlegget.