Det er full splittelse i Molde formannskap i synet på hvordan Istad AS skal organiseres og drives i framtida. Formannskapet er delt på midten.  Mindretallet vil beholde Istad som i dag, og i tillegg la det overta Nesset Kraft.

Ikke alene

Men det er ikke opp til Molde kommune alene, som minoritetsaksjonær, å bestemme Istads framtid. Dersom kommunestyret slutter seg til formannskapets innstilling om salg av kraftdelen, er Molde kommune avhengig av å få med seg enten Moldekraft eller Statkraft for å få gjennomført et salg. Molde kommune sitter med 34, Moldekraft 17 og Statkraft 49 prosent av aksjene i Istad AS.

Lukket

Saka ble behandlet i et lukket formannskapsmøte, og er unntatt offentlighet. Den blir behandlet i kommunestyret torsdag. Møtet vil bli lukket under behandlinga.

Vedtaket om å gå inn for salg av kraftdelen til Istad, var i tråd med rådmann Arne Sverre Dahls innstilling.

Høyres Geir Blakstad fremmet et forslag som innebar at Molde formannskap skulle gå inn for at Istad AS ikke skal selge deler av dagens virksomhet, men som følge av kommunereformen tvert imot også overta Nesset Kraft.

Dobbeltstemme avgjorde

Ved avstemninga stemte seks for rådmannens innstilling og seks for forslaget fra Geir Blakstads. Vedtaket ble fattet med varaordfører Sidsel Rykhus (A) sin dobbeltstemme. Fordi ordfører Torgeir Dahl (H) er styreleder i Istad AS, var han inhabil i saken. Sidsel Rykhus fungerte som ordfører ved behandlinga.

Ved voteringen stemte tre fra Høyre, én fra Senterpartiet, én fra KrF og én fra Venstre for Geir Blakstads forslag. De øvrige seks tilstedeværende stemte for rådmannens innstilling.

Tre alternativ

Bakgrunnen for at saken nå kom opp, er den nylig framlagte innstillingen fra et utvalg Molde kommunestyre satte ned for å vurdere ulike forhold knyttet til Molde kommunes eierskap i Istad AS. Varaordfører Sidsel Rykhus (A) ledet utvalget, som ellers besto av Frank Lien (H), Terje Tovan (Borgerlisten) og rådmann Arne Sverre Dahl.

Utvalget lister i sin utredning opp følgende handlingsalternativ for Molde kommune;

Videreføre eierskapet i Istad AS som nå.

Selge aksjeposten på 34 prosent i Istad AS, primært sammen med Moldekraft AS.

lDelta i en omstrukturering av Istad AS for å øke verdien av kommunens eierandel.

Utvalget valgte det siste alternativet, og konkluderte med å tilrå at Molde kommune fortsatt bør være eier i nettvirksomheten i Istad. Utvalget tilrår videre at Molde kommune tar initiativ til en omstrukturering av Istad AS sammen med Moldekraft, og eventuelt Statkraft, med sikte på å oppnå en eierandel på over 50 prosent i Istad Nett AS. Løsningen innebærer at kraftdelen -med produksjon og omsetning – og eventuelt fiberdelen i Istad AS, selges. Utbytte fra dette salget vil kunne finansiere et oppkjøp i Istad Nett AS.

Ikke bransjekompetanse

Utvalget lister opp flere argumenter for sin tilråding. Ifølge utvalget har ikke Molde kommune bransjekompetanse og ressurser til å ivareta dagens eierskap i Istad AS på en god nok måte. Utvalget ser heller ikke for seg at kommunen i dag har økonomiske forutsetninger til å være en aktiv strategisk eier. Dagens eierkonstellasjon vurderes som svært sårbar. Utvalget forventer at Moldekraft og/eller Statkraft vil agere dersom Molde kommune opprettholder sitt eierskap uendret. Videre sier utvalget at alle kraftselskap, som følge av ny energilovgivning, må skille ut nettvirksomheten fra annen virksomhet.

Vil beholde alt

I Geir Blakstads forslag til innstilling fra formannskapet, heter det bl.a.:«Molde kommunestyre ser ikke at det som framkommer i notatet gir som konklusjon å selge deler av dagens virksomheter i Istad AS». Han foreslo videre at kommunen skal ta initiativ til en omstillingsprosess, som har til hensikt å forberede seg på og tilpasse virksomheten i Istad-konsernet til de markedsmessige endringer som antas å komme som en følge av endringene i energilovgivningen.