Det sier ordfører Odd Helge Gangstad i Midsund.

Budstikka møter en tydelig opprørt ordfører i rådhuset på øya. Han har nettopp vært i samtaler med en soknerådsleder som ikke kunne love noen ny prest på plass innen kort tid. Den forrige presten Stein Barlaup sluttet tidligere i år. Det gjorde han både fordi alle barna hans var ferdige med grunnskole på øya, og i protest mot vedtaket om at homofile skal få gifte seg i kirka. Da hadde han vært fastboende prest i Midsund i 24 år. Nå uttrykker ordføreren stor bekymring for hvordan det blir framover.

Samfunnsinstitusjon

– I et øysamfunn som vårt har presten en helt sentral rolle, som samfunnsinstitusjon. Her ute er presten viktig for oss. Kirka er mye brukt, ikke minst i krisetider er det der vi samles. Det ser vi både i forbindelse med nasjonale tragedier og ulykker og liknende som har skjedd i lokalsamfunnet.

Betalte sjøl for presten

Gangstad tyr til et historisk eksempel for å illustrere hvor mye presten har betydd, og betyr, på øya:

– Presten har alltid betydd mye her. På 80-tallet betalte vi en prest på dugnad for å ha han her ute hos oss. Det kan gå så langt at vi må gjøre det igjen.

Lang veg å gå

– Det blir en lang veg å gå for å få det sånn vi hadde det med Barlaup, både han og familien var veldig synlige i lokalmiljøet, erkjenner Gangstad, og fortsetter:

Faste ritualer

– De faste ritualene blir tatt hånd om nå også, som begravelser og liknende. Det er det en sokneprest fra Aukra som tar seg av, sier Gangstad.

Ny bolig

Det står ikke på forholdene for en eventuell ny fastboende prest, skal vi tro ordføreren: – Vi kan blant annet lokke med en flunkende ny prestebolig til den utvalgte.