Ja, mener Kristiansund kommune. – Feil. Penger avgjorde ikke tomtevalget, svarer Helse Midt.

Det dirret ikke av følelser i lagrettssal 101 i Trondheim tinghus på åpningsdagen av ankesaka om sjukehusplasseringen. Kontrasten fra dagene i tingretten for ett år siden til ankebehandlingen i Frostating lagmannsrett denne uka, er påtakelig. Lagdommer Olav Magnus Hohle ledet rettsforhandlingene på en hyggelig, men bestemt måte. Advokatene er saklige, stemmene behersket.

Påstanden fra Kristiansund kommune er den samme: Vedtaket om å bygge det nye fellessjukehuset på Hjelset, må kjennes ugyldig.

Men ammunisjonen var skiftet. Personangrep var nå erstattet med angrep mot beregningsmodeller, galopperende kostnader og prosessen fram til tomtevalget ble tatt.

- Har en veldig god følelse

Mange husker rettssaka for ett år siden: Da brukte advokaten til Kristiansund kommune mye tid til å angripe personer. Det ble tegnet et bilde av personer som skulle ha vært en del av en sammensvergelse, der noen drev utilbørlig påvirkning og press. Personangrepene rettet seg mot blant andre helseminister Bent Høie, styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal, styreleder Ola H. Strand i Helse Midt, adm. direktør Daniel Haga i Helse Midt, legetillitsvalgt Bernd Müller, eierdirektør Torbjørg Vanvik i Helse Midt og nestleder Petter Bjørdal i Helse MR, for å nevne noen. Moldevennene, i Kristiansunds øyne, som sørget for å få plassert nysjukehuset på Hjelset.

I lagmannsretten rettet argumentene seg mot sak og prosess. Anken fra Kristiansund kommune bygger på at det er gjort så grunnleggende feil i prosessen fram til helseministeren valgte Hjelset som sjukehustomt, at vedtaket om Hjelset må kjennes ugyldig.

Advokatene Camilla Selman og Kristian Brandt kjørte langs tre hovedspor:

1. Milliardsprekk

Midt-Norge hadde i sitt langtidsbudsjett basert seg på at nysjukehuset ville koste 4,2 milliarder kroner. Planleggerne av sjukehuset brukte modeller til å beregne hvor store sjukehusareal det var behov for, noe som førte til at arealene ble 20.000 kvadratmeter større, og kostnaden mellom 5,5 og 5,8 milliarder kroner. Altså 1,4 milliarder kroner høyere enn Helse Midt hadde lagt opp til. Da saka kom til styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt, ble beslutningen om å bygge sjukehuset på Hjelset tatt på et feilaktig grunnlag, mener Kristiansund.

2. Eieren drev ulovlig styring

I helseforetakene er det slik at hvis eieren har en bestemt oppfatning, skal eierens mening fortelles til helseforetakene i et foretaksmøte. Ville helseminister Bent Høie ha daværende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt fjernet, skulle han holdt foretaksmøte med styreleder Marthe Styve Holte.

I en ankesak hører det med at Kristiansunds advokater prøver å slå inn kiler der det finnes en åpning. Derfor gjentok de det som ble sagt i Inn-Trøndelag tingrett: Hadde det vært lengre tid mellom styremøtene og foretaksmøtet i desember 2014, ville man hatt tid til å ettergå arealbehovet, kostnadene og sjukehusinnholdet på nytt.

Luftpenger

Helse Midt-Norges advokat, Erik Bratterud, kontret om påstandene om areal og byggekostnad.

– Byggekostnadene var ikke noe argument for hvilken tomt som ble valgt. Sjukehuset skulle bygges likt, i antall kvadratmeter og til samme pris, enten det ble bygget her eller der, sa Bratterud.

Helse Midt mener at «milliardsprekken» bare er tenkte penger – kall det gjerne luftpenger.

Helse Midt-Norge reagerte da de så byggeomfanget og prislappen Helse Møre og Romsdal drodlet med, og krevde at arealene skulle reduseres og kostnadene holde seg til 4,2 milliarder kroner. Hvem skal finansiere nysjukehuset? Jo, Helse Midt.

Et annet argument som preget første dag av rettssaka, var at det ikke var regnet på om det ville være mer fordelaktig å bygge sjukehuset på Hjelset enn på Storbakken.

Jokeren som Kristiansund peker på, er nestlederen i styret for Helse MR, Petter Bjørdal. I desember 2014 sa Bjørdal at han mente nysjukehuset kan bygges mindre og billigere dersom det bygges på Hjelset. Petter Bjørdal vil nok bli grillet på uttalelsene sine når han skal vitne fredag.

I tolvte time?

I den offentlige debatten etter Helse Midts vedtak i desember 2014 om å velge Hjelset, lurte noen på hvor i all verden samspillet med Ålesund sjukehus hadde dukket opp som argument. Var cluster-sjukehus noe styreleder Ola H. Strand hadde funnet på i tolvte time?

I lagmannsretten minnet advokat Erik Bratterud om hvem som hadde bestemt at det skal bygges fellessjukehus og legge opp til samarbeid med Ålesund: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). 8. desember 2010 skrinla hun to sjukehus, og ville ha en plan der sjukehusa i Møre og Romsdal skulle sees i sammenheng.

Høie kunne bestemme. Hva sitter vi igjen med etter første dag i lagmannsretten? Jo, partene skal prøve å få vitner til å underbygge sin versjon. Kristiansund vil bruke de neste dagene til å vise at økonomien vippet avgjørelsen i favør av Hjelset. Helse Midt vil motbevise dette, og få fram at det ville kostet det samme uansett hvor sjukehuset blir bygd. Dessuten: Det endelige valget av tomt var det helseminister Bent Høie som tok. Og det har han full frihet til å bestemme. Fredag morgen får vi høre hvordan helseministeren tenkte da han valgte Hjelset.