Eide: Avslaget kommer etter at ordfører Egil Strand (H) 4. april skrev til Kartverket og ba om å få navnesaka gjenopptatt. Dette skjedde med kommunestyrets godkjennelse. I brevet ber Eide kommune om at gnr. 152 får navnet Vassgård som offisielt navn, og at navnesaka behandles på nytt etter revidert navnelov fra 2015.

Kartverket ved fylkeskartsjef Kari Aalvik Buset og stedsnavnsansvarlig Nils Jørgen Gaasvik viser i sitt svarbrev til at navnesaka har vært ført fram til vedtak i Klagenemnda for stedsnavnsaker to ganger.

– Vedtaket er endelig

– I 2004 vedtok Klagenemnda skrivemåten Vasskord. Etter endring av stedsnavnloven i 2005 godtok Klagenemnda at saka skulle gjenreises etter ønske av Eide kommune. Av flere grunner ble det opphold i klagesaka, og skrivemåten Vasskor ble så vedtatt av Klagenemnda 7. november 2014. Vedtaket er endelig, presiserer de.

«Vasskorvegen»

19. august 2016 vedtok Klagenemnda også skrivemåten Vasskorvegen for adressenavnet.

Dette innebærer at den nye skrivemåten skal nyttes på offentlige vegskilt. Statens vegvesen satte opp nye skilt på fv. 64 i vår. Disse ble tatt ned igjen etter at noen hadde malt over navnet Vasskor.

Lovendring kun for bruksnavn

Eide kommune viste til en lovendring i sin begjæring om gjenopptaking, men ifølge Kartverket gjelder ikke den gardsnavn: «I 2015 ble det igjen gjort endringer i stedsnavnloven. Disse endringene gjelder ikke skrivemåten av gardsnavn, kun bruksnavn. Kartverket kan derfor ikke se at endringene i stedsnavnloven betyr at navnesak skal gjenreises på nytt for skrivemåten av gardsnavnet Vasskor.»

Bruk kan hete Vassgård

Ifølge brevet har grunneiere som ønsker det, etter den siste lovrevisjonen rett til å få vedtatt Vassgård som eierfastsatt skrivemåte for hvert sitt bruksnavn, dersom dette er bruksnavnet på den aktuelle eiendommen. Krav om eierfastsatt skrivemåte for bruksnavnet blir reist til Kartverket, skriver Kartverket.