MOLDE: Aleris har spesialisert seg på å ta imot sårbar ungdom under barnevernets omsorg. Ifølge regiondirektør Karianne Havnes vil slike tilbud måtte tilpasses ungdommen over tid.

– Med all kritikken her: mislyktes dere med tilbudet til denne jenta?

– Vi har satt oss grundig inn i rapporten og tar konklusjonen alvorlig, men mener vi har drevet t i tråd med oppdraget fra Bufetat og i overensstemmelse med alle regler og retningslinjer, på samme måte vi har gjort i flere år, uten alvorlige avvik eller pålegg under tilsyn, sier regiondirektør Karianne Havnes til Romsdals Budstikke.

De 50 navna knyttet til jenta, var et resultat av omstendigheter ved driften. Grunnturnusen var på elleve, opplyser hun.

– Bør rettes til oppdragsgiver

Ifølge Havnes skiller tilsynet seg fra tidligere tilsyn ved at de ikke hadde et vanlig formøte om hva tilsynet skulle omfatte.

– Som resultat mener vi Fylkesmannen ikke har hatt all relevant informasjonen for å vurdere tilbudet rundt beboeren. Vi opplever også at hoveddelen av kritikken retter seg generelt mot botiltak der ungdom bor alene, mer enn spesifikk kritikk mot dette tiltaket. Det er viktige spørsmål, men vi mener de bør rettes til Helsetilsynet og Bufdir (som kjøper tilbudet på vegne av staten, journ.anm.), og ikke gjennom et enkelttilsyn av denne typen.

Ønsker tydeligere rammer

Aleris Nordvest driver fortsatt enetiltak når det er behov, men ønsker seg tydeligere rammer for hvordan de skal drive, og spiller ballen til Helsetilsynet, Fylkesmennene og Bufdir:

– Vi har opplevd at rammene har vært svært uklare i dette tilsynet sammenliknet til tidligere, og ønsker å vite om premissene for forsvarlig drift av slike tiltak på noen måte skulle være endret fra tidligere praksis. Faglig usikkerhet rundt tiltak for ungdom som i perioder trenger å bo alene er uheldig. Med en avklaring kan legge opp tiltakene slik oppdragsgiver og tilsynsmyndighet ønsker, sier Havnes.