MOLDE: Arbeidet med å få godkjent den elektroniske klaven på beitedyr i utmark, pågår for fullt. Det er selskapet Nofence i Batnfjord som har utviklet en elektronisk beiteklave som tenkes brukt på beitedyr i utmark, for å hindre at dyra beveger seg utafor et avgrenset område.

Signal med lyd og strøm

Ved å bruke GPS-teknologi kan beiteklaven sende ut først lydsignal og deretter et strømsignal hvis beitedyr beveger seg ut av det oppgitte beiteområdet. Klaven vil gjøre det mulig å ha for eksempel geiter og sau i utmarksbeite, uten å ha gjeter til å holde dyra innafor et bestemt område.

– Vi er inne i en positiv utvikling. Nå handler det om å få dokumentert at beiteklaven ikke påvirker dyrevelferden negativt, sier styreleder Olbjørn Kvernberg i Nofence.

Etterlyste dokumentasjon

I fjor hadde Nofence beiteklaven klar til å tas i bruk i stor skala. Men Mattilsynet hadde ikke god nok dokumentasjon på hvordan beiteklaven virket inn på dyrevelferden, og ville ikke gi grønt lys for å ta i bruk klaven som et kommersielt produkt. Situasjonen virket en stund fastlåst, til landbruksminister Jon Georg Dale tok saka opp med Mattilsynet.

– Landbruksminister Dale satt fart i saka, og det ble bevilget penger for å få Nivio til å lage en rapport der dyrevelferden blir dokumentert, forklarer Kvernberg.

– Når venter dere å få klarsignal til å selge beiteklaven?

– Vi håper på positivt svar rundt 17. mai. Vi har allerede cirka 1.000 beiteklaver ute til utprøving. Og i år har vi produsert 500 klaver til. Utviklingen av produktet går videre, sier Kvernberg.

Nytt forsøk på geiter

Siste halvåret har det vært foretatt et nytt forsøk med å montere beiteklaven på en besetning med geiter i Rødven.

– Seks geiter som aldri hadde hatt beiteklave på seg, fikk påsatt hver sin. Geitene ble videofilmet 24 timer i døgnet for å følge dyras reaksjon på strømsignaler. Vi mener resultatet dokumenterer at beiteklaven ikke går ut over dyrevelferden, sier styreleder Kvernberg.

Den videre gangen i saka er slik: Rapporten fra Nivio sendes til Mattilsynet. Derfra skal dokumentasjonen innom Veterinærinstituttet før den går tilbake til Mattilsynet for endelig avgjørelse.

Målet er 10.000 klaver

– Vi håper på et positivt utfall. Målet vårt er å trappe opp produksjonen av beiteklaven til et stort volum i 2018, sier Kvernberg.

Selskapet Nofence har tidligere fortalt at planen er å produsere ca. 10.000 beiteklaver, til en verdi av rundt 30 millioner kroner. Selskapet i Batnfjord er ledende i verden på å ta i bruk GPS-teknologi til bruk på dyr som beiter.

Venter: Oskar Hovde Berntsen (til høyre) håper å få klarsignal for den elektroniske beiteklaven godkjent for bruk. Landbruksminister Jon Georg Dale roser nytenkingen. Foto: Richard Nergaard