Styret i Helse Møre og Romsdal diskuterte fredag konseptvalget for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Det ble ikke mye til diskusjon. Samtlige i styret var nemlig helt enig med administrerende direktør Espen Remme.

Splitter tilbudet

Remmes innstilling om at det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund også skal ha et dagkirurgisk tilbud var godt kjent. I forkant av møtet i Ålesund var det likevel en viss usikkerhet om styret var enig med ham.

I et styremøte i august var det nemlig flere som uttalte seg negativt til å splitte tilbudet innen dagkirurgi mellom Hjelset og Kristiansund. Det gjorde også nestleder Petter Bjørdal, som sa han trengte vektige argumenter for å bli med på dette.

Fredag sa han at han hadde fått slike argumenter. Under den forberedende debatten før avstemmingen sa Bjørdal blant annet følgende:

– Vi må kunne forsvare dette vedtaket over hele fylket.

Vil ha samarbeid

I sin innstilling understreket Espen Remme gjentatte ganger viktigheten av at det skapes et bedre klima for samarbeid.

«Det må bygges en felles kultur for å ha det nødvendige fundamentet for å lykkes». Og «Det er helt avgjørende at fagmiljøene at i Kristiansund og Molde samarbeider godt før innflytting i nytt sjukehus».

– Suksessfaktoren for å lykkes med SNR er organisasjonsutviklingen, sa Petter Bjørdal og støttet dermed Remmes syn på dette.

– Er en trend

Styremedlem Kirsti Sevaldsen var også tydelig på hva hun ville:

– Jeg har blant annet sett på hva som skjer nasjonalt og internasjonalt i forhold til dagkirurgi, og det er en sterk trend at disse legges utenfor akuttsjukehusene. Dette har blitt gjort i mange år blant annet i Oslo, sa Sevaldsen under styrebehandlingen.

– Slik jeg oppfatter det, så er det ei ønsket utvikling at ambulante tjenester ikke er en del av akuttsjukehuset. Sjukehusa skal benyttes av pasientgrupper som trenger tjenestene som finnes der, og ikke av dem som kan få hjelp på dagkirurgiske klinikker, sa Sevaldsen på fredagens møte.

Vil komme seg videre

Torbjørg Vanvik mente det var viktig å få tidlige og tydelige avklaringer.

– Vi har holdt på så mange år med denne prosessen. Det å få lagt noen baller død, er utrolig viktig, sa hun.

Styreleder Stein Kinserdal fulgte opp med å skryte av Remmes argumenter og innstilling. «Overbevisende» var hans merkelapp på Remmes arbeid.

Merkostnaden for å splitte dagkirurgien blir på rundt to millioner kroner i året, viser tallene fra administrasjonen. Samtidig vil kvaliteten opprettholdes, mener Remme. Dette ble avgjørende for Bjørdal.

– Når forskjellen viser seg å bare være to millioner kroner, har jeg ingen problem med å forsvare et slikt vedtak, sa han.