Området rundt Honningsvåg-kiosken er satt av til park-formål i reguleringsplanen for Molde sentrum. Derfor krever et eventuelt tilbygg dispensasjon fra plana.

I mai i fjor solgte Astrid Honningsvåg Rishaug, datter av Petter Honningsvåg som kjøpte kiosken i 1955, den til Murad Ghazi Mukhaimar.

Krav til mat

Mukhaimar ville skape liv i kiosken som ikke har vært i drift siden 1994, men ønsket om å drive gatekjøkken med takeaway gjør at Mattilsynet setter krav til fasilitetene.

Matlaging krever tilkopling til vann- og avløpsnettet og eget toalett, samt fettutskiller.

Utsiktspunkt

På vegne av Mukhaimar søkte Vatne Arkitekter AS derfor om å få sprenge ut noe fjell på tomta og sette opp et tilbygg på størrelse med dagens kioskbygg.

Arkitekt Kjell Vatner påpeker at fordi området er sårbart og synlig, bør kiosken tilpasset av en arkitekt med moderne utforming og diskret materialbruk. På taket åpner arkitekten for å lage en utsiktsplattform til elva og fossen for publikum.

Privatisering

Byggesak og geodata viser imidlertid til at områdets parkformål skal veie tungt: En utbygging av kiosken vil privatisere det offentlige området ytterligere.

Seksjon arealplan og landbruk peker også på at området rundt elva bør være grønt-/buffersone for elva: Skal området rundt røres, bør det framheve elvas kvaliteter.

Trangt

Tirsdag valgte politikerne i Plan- og utviklingsutvalget (PUU), minus SV, å støtte seg til administrasjonens avslag.

– Årsaka er at det er regulert for park. Det er allerede trangt ved fortauet, og mot elva når den er på sitt største. En sprengning vil være irreversibel, sier Roar Beck.

– Hva tenker du om å hindre muligheten til å etablere ny næring i byen?

– Høyre, og flere med oss, er opptatt av næringsutvikling, men i denne saka er beliggenheten problemet. Når det er sagt, er det tre kafeer og matbutikk i hundre meters radius. Sånn sett er det ikke den beste plassen å drive næringsutvikling på, sier Beck.

Romsdals Budstikke forsøkte onsdag å kontakte eier Murad Mukhaimar om hva som vil skje med kiosken, men lyktes ikke.