– Min rolle er å jobbe for det beste for innbyggerne i hele kommunen. Jeg vil ikke diskutere så mye strategi – i alle fall ikke utad – før vi har en avklaring av saka om grensejustering for indre Gjemnes, sier Knut Sjømæling (Sp). I mars vil han vite mye. Da blir Fylkesmannens innstilling til departementet klar. Gjemnes-ordføreren håper departementet avgjør saken før ferien. Men allerede i januar får alle innbyggerne i indre Gjemnes over 16 år spørsmål fra fylkesmannen om de ønsker å tilhøre Gjemnes kommune eller bli en del av nye Molde kommune.

– Hva skjer med Gjemnes dersom flertallet vil til Molde?

– Formålet med kommunereformen er jo å gjøre kommunene robuste. Jeg mener ja-prosenten må være ganske høg før man gjør noe med kommunen. Man må ha en tanke for hva som blir konsekvensen resten av kommunen – for dem som blir igjen, sier Sjømæling. Indre Gjemnes har 25 prosent av innbyggerne i kommunen.

– Hva vil du si er høg ja-prosent?

– Det er vanskelig å si nå. Men dersom det blir knapt flertall betyr jo det at det vil være mange av dem som kan bli omfattet av en grensejustering som ikke ønsker det. Fylkesmannen må gjøre en helhetsvurdering her.

– Strekk i laget

Tirsdag gikk Venstres Arne Tømmerbakke ut i Tidens Krav og mente at Gjemnes, bortsett fra indre del av kommunen, i første rekke bør se mot Tingvoll og innlede samtaler om sammenslåing den vegen. Slik kommenterer ordføreren det;

– Det er jo en kjent sak at det blant innbyggerne i Gjemnes er

stor strekk i laget. Vi vet at det er kraftige krefter som vil nordover. Det nye i dag er jo at Tingvoll nevnes. Løsningen har jo så langt enten vært Molde eller Kristiansund, sier han.

– Har du noen følelse av hva som er den generelle stemningen i kommunen nå?

– Stemningen for Molde er ikke svekket på de siste to åra. Snarere tvert imot.

– Er du i kontakt med ledelsen i ulike kommuner nå, eller sitter du stile i båten fram til mars?

– Gjennom en slik prosess har jeg sjølsagt kontakt både nordover og sørover. Vi snakker sammen, men det er ikke noen formelle forhandlinger, sier Sjømæling.

– Nye Molde – med Molde, Nesset og Midsund – er jo kommet et stykke på veg i arbeidet med sammenslåing, men jeg føler at vi fortsatt er velkommen til å hive oss med om vi vil. Så skjønner jeg sjølsagt at det ikke kan gå for lang tid før vi bestemmer oss, sier Sjømæling.

– Ser du noen framtid for Gjemnes som egen kommune uten indre?

– Det vil gi oss store utfordringer. Vi står jo foran store løft og investeringer både med ny sjukeheim og nytt tilbygg til skolen på Batnfjordøra. Dersom 25 prosent av befolkningsgrunnlaget faller ut, så tvinges vi til å dele ut kortene på nytt.

– Dersom det ikke blir grensejustering da?

– Det er mange som stiller spørsmålet om vi er rustet til å bestå som egen kommune. I dag har vi et tjenestetilbud som vi har grunn til å være stolte av. Men omleggingen av inntektssystemet for et par år siden ga for oss ingen vekst, i tillegg til at vi straffes for å stå alene. Dette fungerer som en utarming – eller frivillig tvang – om du vil. Og i og med at det ikke ble det regjeringsskiftet noen av oss håpet på, vil kommunereformarbeidet bare fortsette i samme fart, sier Sjømæling.