Charlotte Kristiansen orienterte tirsdag referansegruppa (kommunestyret utvidet med sentrale ressurspersoner) om et prosjekt på Eide ungdomsskole.

– Her kom det tydelig fram at et flertall av eideungdommene føler seg tilknyttet Romsdal. De drar til Molde eller Fræna på videregående utdanning, shopping og kino. Vi er mest for romsdalsalternativet. Og vi vil bli skuffet om Romsdalshalvøya-alternativet blir tatt bort, sa ungdomsrepresentanten.

Alternativene

Kommunestyret vedtok etter møtet i referansegruppa enstemmig å gå for rådmann Ole Bjørn Moens tilråding om videre vegvalg for Eide:

1. Eide kommune skal arbeide videre med kommunereformen med utgangspunkt i disse tre alternativene:

a) Romsdalshalvøya – Molde, Nesset, Midsund, Aukra, Fræna, Eide og Gjemnes.

b) Eide og Fræna, med eventuelt Averøy.

c) Eide som egen kommune, «0»-alternativet.

2. Eide kommunestyre gir sin tilslutning til milepælsplan fra Romsdal regionråd (ROR).

Averøy ute?

Rådmann Ole Bjørn Moen opplyste at Averøy kommunestyre har vedtatt at Eide er invitert inn kun om kommunen blir med i Stor-Orkidé.

– Det gjør at jeg tilrår å gå i retning Romsdal, sa Moen.

– Averøy må være med

Daglig leder i Eide næringsforum, eksordfører Ove Silseth, orienterte om et styremøte 17. november i forumstyret. Styret mener at ved alternativ B (altså Fræna, Eide og Averøy), så må Averøy være med.

Også Eide IL og Eide idrettsråd har uttalt seg. For dem er det viktig å få en kommune som ivaretar deres behov.

– Skral prosess

Carita Naas Langnes fra Fagforbundet viderebrakte fra medlemsmøte at de synes reformprosessen har vært skral.

– Vi sakner egne møter i referansegruppa før møtene med kommunestyret. Vi føler at vi ikke blir hørt, og det er for korte frister. Vi etterlyser et alternativ på Nordmøre, og vi setter vår lit til dere i kommunestyret som sier at Eide skal være en landkommune, sa talskvinnen.

Tok bladet fra munnen

Kim Atle Kvalvåg (Ap) vakte oppsikt med et klart syn på vegen videre:

– Nå har vi muligheten til å bestemme våre egen framtid. Jeg håper at fornuften skal råde når vi skal velge alternativ.

Ap-representanten oppsummerte status for Eide og nevnte en rekke områder der det er viktig å ha bærekraft. Han mente blant annet at Eide må ha fokus på å være en attraktiv bokommune.

– Eide/Fræna spinkelt

– Fræna nevnes som et lokomotiv i en ny kommune, men jeg tror Eide/Fræna blir litt spinkelt. Vi trenger mer muskler. Molde har historisk framstått lite raus, men jeg aner en dreining på det nå. Vi er helt avhengig av Molde kommune. Det er vi som sitter med nøkkelen i dette spillet, ikke Fræna. Det vi i Eide gjør, er faktisk Fræna nødt til å ta hensyn til. La oss være premissleverandør i stedet for å sitte og vente. Ungdommene våre er helt tydelige. Molde er stedet de drar. Romsdalshalvøya er deres primære valg. Eide Ap støtter rådmannens innstilling om å gå for romdalsalternativet, uttalte Kvalvåg.

– Må tenke stort

Merete Egge (KrF) var enig: – Eide blir for liten alene. Jeg er enig i at vi må tenke stort. Men samtidig er vi så små at vi risikerer å bli slukt. Det er viktig at vi jobber med Romsdalshalvøya-alternativet, sa hun og foreslo at Eide jobber videre med dette alternativet sjøl om andre landkommuner skulle falle fra.

– Folket avgjør

Terje Lyngstad (H): – Det synes klart at vi går sørover. Det viktige er at vi får en bærekraftig kommune – at vi blir robust. Eide sammen med Fræna er ikke sikkert blir stort nok. Men vi skal lytte til folket, det blir retningsgivende for meg. Vi må være aktive, ikke vente på hva fræningene gjør.

Stort er bra?

Thor Dyrhaug (V): – Jeg hører Merete sier hun er redd Eide kan bli spist av de store. Men det står ingen steder at større kommuner gir bedre økonomi eller bedre tjenester. Trolig heller ikke bedre lokaldemokrati. Rådmannens innstilling er grei, men det skal jobbes videre.

Landkommune

Finn Joralf Lyngstad (Sp): – Vi gikk til valg på at Eide fortsatt skal være en landkommune. Så det sitter langt inne å gå for alternativ A (Romsdalshalvøya). Som senterpartimann er jeg er opptatt av lokalt sjølstyre og lokalmiljø. Kort avstand til sjukeheim og skole er viktig. Folket i Eide sier Fræna, gjerne med Averøy. Averøy sier de ikke vil hit, men jeg vet ikke om det har vært nok trøkk i å få til noe i den retningen.

Han ba om gruppemøte, men kom tilbake etterpå og klargjorde at Sp ville støtte rådmannens innstilling.

Ikke klar for landing

Kolbjørn Gaustad (Sp) syntes alle utredningene langt på veg har vært bortkastet: – Det er tid for å gå inn for landing. Da er det en fordel at det er en flyplass der vi lander. Jeg mener vi ikke er klare for å lande ennå. Vi har lekt blindebukk til stor kostnad både i nord og sør. Det som må legges til grunn i dette arbeidet er at det blir gode tjenester og til nytte for folk. Vi på bygda vet hvordan det er å være utkant, og jeg har ofte sagt at folk i Eide sentrum kunne hatt godt av å bli en utkant i Molde kommune. Eide er en attraktiv kommune som den er – til forskjell fra naboene på flere områder, ikke bar eiendomsskatten. Du kan bo i Eide og jobbe i begge byene. Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? Folkeavstemmingen skal avgjøre, og jeg tror fornuften vil seire, avsluttet drengen fra Gaustad.

Ordfører Egil Strand (H) rundet av med å si seg uenig i at utredningene kommunen har vært med på har vært bortkastet.