Oliver Stavik (17) i Møre og Romsdal Unge Høyre mener det er feil at lovverket skal regulere hvorvidt myndige elever kan ta seg en blås i skoletida. Det er Peter Mahle (15), AUF-leder i Fræna og Eide uenig i.

– Vi ønsker valgfrihet. Skolen bør ikke ha anledning til å si at voksne mennesker ikke kan rusle ut av skoleområdet og ta seg en røyk, sier Oliver Stavik (17).

– Prinsipielt feil

Stavik er medlem av arbeidsutvalget i Møre og Romsdal Unge Høyre, som på generalforsamling 24. januar gikk inn for å fjerne paragraf 27 i Lov om vern mot tobakksskader, som sier at skoler skal være tobakksfrie. Lovendringen trådte i kraft 1. juli 2014.

– Hvorfor vil dere fjerne paragraf 27 i tobakksskadeloven?

– Vi mener den er unødvendig og prinsipielt feil. Vi reagerer spesielt på at lova ikke bare gjelder på skolen, men i skoletida. Om en myndig elev går heim i friminuttet og tar seg en røyk bør ikke dette være ulovlig. Det er også vanskelig å håndheve lova. Vi mener røykeloven bør være tilstrekkelig. At lova også gjelder snus er heller ikke rett, snus er ikke skadelig for andre enn en sjøl, sier Stavik.

Vil ha færre røykere

Møre og Romsdal Unge Høyre mener kun grunnskolen bør ha mulighet til å ha særegne regler for tobakksbruk i skolen.

– De fleste er så opplyste at de vet at røyking og tobakksbruk er skadelig. Om de vil utsette seg for dette bør være opp til dem sjøl, sier Stavik.

– Røyking fører til sjukdommer som koster samfunnet dyrt?

– Tobakksbruk er på ingen måte sunt. Og vi er enige i at det må jobbes for å få folk til å røyke mindre. Men da må tiltakene settes inn andre steder, ikke ved at man setter begrensninger på når folk får røyke, sier Stavik.

Uenig med Legeforeningen

Legeforeningen foreslo på nyåret å forby tobakkssalg til personer født etter år 2000. Stavik, som sjøl har ekstrajobb på en dagligvarebutikk ved siden av skolen, er kritisk til forslaget.

– De butikkansatte bruker allerede mye tid på sjekke at folk er gamle nok til å kjøpe tobakk. Det er ikke rett at det i framtida skal sjekkes om folk er 45 eller 46 år, sier Stavik.

Påvirkning

Peter Mahle (15) nyvalgt leder i Fræna og Eide AUF (se undersak) synes ikke noe om Møre og Romsdal Unge Høyres forslag.

– Lova fungerer godt, og jeg er uenig i at den må fjernes. Det er utrolig helsefarlig å drive med tobakk, og jeg synes det er greit at det ikke er lov å bruke det i skoletida. Det gir et sunnere miljø på skolen, sier han.

– Burde ikke elever få velge sjøl så lenge de går vekk fra skolen?

– Hvis det er akseptert i skolemiljøet vil det føre til dårlig påvirkning. Fokuset må være god helse. Så får folk holde på som de vil heime, sier Mahle.

Bra med debatt

Mahle er ikke enig med Stavik i at snus ikke skader andre enn en sjøl.

– Når du viser at du bruker det påvirker du andre. Det gir en negativ signaleffekt, sier Mahle.

– Hvordan stiller du deg til Legeforeningens forslag om å forby salg av tobakk til folk født etter år 2000?

– Det er en god mening bak forslaget, men det er ikke det rette tiltaket. Samtidig synes jeg det skaper en god debatt!

– Hva skal til for at det blir mindre røyking?

– Det er mange mulige tiltak, skoleforbud er ett av dem. Det må bli mindre aksept for røyking i skoler, bedrifter og offentlige plasser. Hvis Unge Høyre vil ha mindre røyking skjønner jeg ikke hvorfor de vil ha fjernet lova om røyk på skolen. Jeg forstår ikke hvilken positiv forandring man vil få på skolemiljøet hvis man fjerner lova, sier Mahle.