Det er ikke lett å få viljen sin hvis alle krefter rundt motarbeider deg. På første dag av rettssaka for å få kjent sjukehusvedtaket om Hjelset ugyldig, brettet Kristiansunds advokat ut det kommunen mener har vært den store sammensvergelsen.

I rettssal nummer fem i det moderne tinghuset i Steinkjer satte dommer Ragnhild Vada retten med myndig stemme.

Et ugyldig vedtak?

I denne saka, der Kristiansund kommune har trukket Helse Midt-Norge for retten for å få kjent vedtaket om å plassere sjukehuset på Hjelset ugyldig, er nettopp ugyldigheten det sentrale punktet. Retten skal ta stilling til om det er begått så alvorlige feil i saksbehandlingen at vedtaket må kjennes ugyldig.

Retten skal ikke ta stilling til om noe kunne vært vurdert annerledes; om skjønnsmessige vurderinger er gode eller dårlige. Første dag i retten dreide seg mye om hvem som etter Kristiansund kommunes syn har vurdert feil, oversett argument eller hatt oppfatninger på et tidspunkt de ikke burde.

Bevisst nedbygging i 16 år

Gjennom seks timer la kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen fram dokumentasjonen som skal vise den store sammensvergelsen mot Kristiansund. Helt siden 2000 og fram til i dag har Kristiansund sykehus gradvis blitt bygget ned til fordel for Molde sjukehus, hevdet advokat Mathiesen.

Sviktet av sju ministre

Påstanden betyr at sju helseministre har stilt seg bak utarmingen av Kristiansund sykehus: Dagfinn Høybråten (KrF), Ansgar Gabrielsen (H), Sylvia Brustad (Ap), Bjarne Håkon Hanssen (Ap), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Jonas Gahr Støre (Ap) og – den verste motstanderen – Bent Høie (H).

I innledningsforedraget pekte kommuneadvokaten på sju grunner til at vedtaket Bent Høie fattet 19. desember 2014 om å velge Hjelset, var feil. Feil under prosessen, feil begrunnelse og feil vedtak.

Ba om anstendighet

Kommuneadvokaten la an en ganske frisk ordbruk i starten, og brukte begrepet «pill råtten» om prosessen. Da rettet dommer Ragnhild Vada på brillene, og sa at i retten holdt man seg til anstendig språkbruk.

Keiserens nye klær-vedtak

Slik kommuneadvokaten ser det, var vedtaket om å plassere sjukehuset på Hjelset i stedet for på Frei, et «Keiserens nye klær»-vedtak. Poenget, mente kommuneadvokaten, var at både helseminister Bent Høie og nåværende styreleder i Helse Midt, Ola H. Strand, og samhandlingsdirektør Daniel Haga, støttet av eierdirektør Torbjørg Vanvik, hadde bestemt seg for å legge sjukehuset til Hjelset. Prosessen ble deretter tilpasset Hjelset.

Hjelset-vennene

Slik mener kommuneadvokaten det har foregått: For å ende opp med Hjelset, måtte daværende daværende adm. direktør Trond Michael Andersen byttes ut. Da daværende styreleder i Helse Midt, Marthe Styve Holte, ikke ville fortsette, ble en annen fra den indre sirkelen, Ola H. Strand, overlatt styreledelsen. Også daværende styreleder i Helse Møre og Romsdal, John Harry Kvalshaug, måtte erstattes med den Hjelset-vennlige Stein Kinserdal.

Og da Helse Midt trengte nytt styremedlem, ble Liv Stette fra Ålesund oppnevnt. Stette hadde skrevet en uttalelse fra Sunnmøre regionråd der Hjelset ble anbefalt. Nye koster måtte inn for å sikre at sjukehuset endte på Hjelset, ikke på Storbakken på Frei. Et fasadebegrunnet vedtak, kalte advokaten det.

Tre vedtak på tre påfølgende dager, 17., 18. og 19. desember 2014 endte med at Hjelset ble valgt. Storbakken tapte.

Svart-hvitt-metoden

Kommuneadvokat Wedervang Mathiesen brukte svart-hvitt-metoden. Hjelset-tilhengerne ble farget svart. I to-tre år, fram til høsten 2014, hadde alt gått på skinner med møter, utredninger og planer var laget. Opplegget var å vedta hvor sjukehuset skulle ligge, i styremøter 17. og 18. desember. Daværende direktør Astrid Eidsvik mente seg utsatt for et så sterkt press fra Helse Midt-Norges side at hun gikk av som direktør 4. desember 2014. Med Eidsviks avgang forsvant den sterkeste talspersonen for å legge sjukehuset på Frei.

Kommuneadvokaten ser det slik: Alle som gikk inn for Hjelset, hadde ureint mel i posen. De hadde begått formelle feil, lagt vekt på feil forhold, sendt eposter til hverandre og holdt hemmelige møter.

Selv om Molde sjukehus har det største fagmiljøet, mente kommuneadvokaten det ikke kan påvises at et sjukehus på Hjelset rekrutterer nye fagfolk bedre enn et sjukehus på Frei, og viste til en Sintef-rapport fra 2014. Forresten, sa advokaten, om 7 år er ikke flere enn 60 prosent av dagens sjukehusansatte ansatt på nysjukehuset. Advokaten gjorde et poeng av at 90 prosent av dagens turnusleger sannsynligvis vil ha sluttet når nysjukehuset står ferdig.

Byutvikling og arbeidsplasser ble også trukket fram: Et sjukehus plassert på Hjelset vil tappe Kristiansund for 420 arbeidsplasser. Fordelingen av statlige arbeidsplasser vil med Hjelset-sjukehuset bli 86,2 prosent til Molde og 13,8 prosent til Kristiansund. Ekstremt viktige argument, understreket advokaten.

Og, forresten, la han til: Det er ikke fattet et gyldig vedtak om at det skal bygges nytt akuttsjukehus i Nordmøre og Romsdal.

Tidslinja i sjukehussaka er sikkert ikke lett å følge for leserne. Virkeligheten er at det var ulike helseforetak fra 2002 til 2012: Helse Nordmøre og Romsdal jobbet da med et helt annet prosjekt enn fellessjukehus, nemlig nytt Molde sjukehus på Eikrem. Kommuneadvokaten løftet fram i retten at Bent Høie og statsminister Erna Solberg hadde gitt løfter om nytt sjukehus i Molde. Sjukehuset gjaldt Eikrem. Noe fellessjukehus på Hjelset kom ikke på banen før helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ville ha det utredet, høsten 2011.

Fra Kristiansunds side oppleves det som en sammensvergelse, en konspirasjon. Søker du på internett, kan du finne at konspirasjon er en hemmelig allianse mellom mektige personer. Og med referanse til internett kan du lese at de som tror på konspirasjonsteorien, har en annen måte å se verden på som stikker djupere enn logikk.

På andre dag av rettssaka, tirsdag 24. mai, skal regjeringsadvokat Erik Bratterud gi Helse Midt-Norges versjon av saka. I tillegg skal ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund og styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge gi sine partsforklaringer.

Det ligger i kortene at denne tingrettssaka kan bli et mellomspill. Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard, har gjort det klart at om Hjelset-vedtaket ikke blir kjent ugyldig av tingretten, blir saka anket inn for lagmannsrett. Og til Høyesterett om det skulle bli nødvendig.