Har du merket det? Kriblingen i kroppen som alltid kommer når vinteren slipper taket. Energien og gleden som sniker seg inn når dagene blir lengre. Kyrne hopper rundt på beitet om våren. Sevja stiger i trærne. Både fugler og russen kvitrer. Vi ser lysere på det meste i livet. Alt blir bedre om våren, til og med svigermor. Jeg vet ikke hva man kaller fenomenet i Romsdal, men på Smøla ble vi vårkåte. Så det holdt.

Er dette medisinsk bevist? At livet er bedre når våren kommer? Det er nå sånn at vi som bor langt mot nord har stor forskjell i temperatur og klima mellom årstidene. Vinteren i Norge er lang og mørk og jo lengre nord, desto mindre dagslys. Noen av oss blir deprimerte i denne perioden. Behandlingen er ofte utrolig enkel: lys. Kroppen må utsettes for mer lys enn hva den får om vinteren og dette fikses med ei lyslampe.

Så hva skjer egentlig om våren? Jo, veien til vårkåthet er brolagt med gode hormoner. Morgenlyset som siver inn gjennom gardinene på soverommet, slår av melatonin som er søvnhormonet og dermed føler vi oss friske og raske om morgenen. Serotonin og dopamin i topplokket øker også av vårlyset og økt mengde av dette gir belønning i form av lystfølelse og velvære. Disse stoffene er hjernens egne antidepressiva. Lys vil også øke testosteronnivået og føre til at gamle hester piskes. Tenk hvor bra medisin en rusletur i dagslys egentlig er!

Hormon er opprinnelig et gresk ord som betyr «å sette i gang». Jeg synes det høres så kjekt ut. Å bli påvirket av hormoner slik at vi våkner fra vinterens dvale. Er ikke det kult?

Men tilbake til lyset. Lys påvirker oss mye. Det er med på å styre døgnrytmen vår slik at kroppen skjønner hva som er dag og natt. Vitamin D øker og gjør at vi blir mer opplagte og gir oss stål i bein og armer ved å styrke skjelettet. Endorfiner strømmer rundt i blodbanene om våren og gjør oss viltre og glade. Lys gir lyst. Til det meste. Det viser seg faktisk at vi lager flest barn i den lyse årstiden.

Et problem er at ungdommer har for lite vitamin D. Undersøkelser viser at nivået er for lavt hos de fleste unge. De sitter for mye inne. Kanskje det skulle være lekse å gå på tur? Det hjelper ikke med lys fra PC-en, man må ha vanlig lys. Dagslys er himmelsk medisin. Bokstavelig talt.

Apropos medisin, så vil sjokolade også øke serotoninnivået. Jo mørkere sjokoladen er, desto bedre og sunnere er den. Sjokolade blir derfor naturens egen lykkepille. Kakaobønner virker positivt for kolesterol, senker blodtrykk og inneholder antioksidanter som gjør oss mer motstandsdyktige mot kreft. I tillegg er dette en av de sjeldne medisinene som smaker utrolig godt og kanskje litt for godt. Lyse dager og mørk sjokolade er resepten for et lykkeligere liv.

Hva skal vi gjøre med all denne energien? Ikke spar på den, bruk den. Ut på tur, nyt våren, hold hender der dere går rundt og snakker om alt og ingenting. Gå på en fjelltur, gjerne så høyt at dere ser helt til Smøla. Finn frem sykkelen og legg på tur under mottoet cogito ergometersykkel: jeg sykler, altså er jeg.

Men ikke bruk all oppspart energi om våren på oppussing og hagerydding. Spar litt til kjæresten også. Skyld på hormonene.

Merker du det nå? Kriblingen altså. Ikke stritt imot, bare la det komme ut. Slipp hormonene fri – det er vår!

Hvis ikke noe funker, prøv med en Troika!