Molde: Flere har sendt melding til «På tråden» på baksida av Romsdals Budstikke, eller ytrer seg i sosiale medier om parkeringssystemet ved flyplassen på Årø.

– Noen har engasjert seg, og vi tar på største alvor å lytte til tilbakemeldingene, og vi forsøker å svare etter beste evne, sier lufthavnsjef John Offenberg.

– Hva gjør dere etter tilbakemeldingene som er kommet?

– Det vi ser, er at informasjonen og skiltinga kan være bedre. Derfor har vi allerede satt i bestilling flere skilt, som monteres så snart som mulig, sier Offenberg.

– Særlig på nedre plan foran terminalen (P0), er det en del som har trodd at det er gratis å parkere. Mange har oppfattet det som et gratis område, sjøl om det har vært betaling der i 20 år, sier Offenberg videre.

Sjølkritikk på skilting

Han forteller at buss- og drosjesjåførene har vært særlig kritisk til den store trafikken som har vært på nedre plan tidligere, som har medført mye feilparkering og tidvis trafikkfarlige situasjoner.

– Det vi kan ta sjølkritikk på er at vi ser at noen har kjørt inn på P0 og ikke oppfattet at de må betale, sjøl om det er skiltet. Derfor vil vi ganske kjapt ha tydeligere skilting av betingelsene som gjelder, sier Offenberg.

– Hvor mange har fått faktura med gebyr?

– Tallet på antall fakturaer har jeg ikke, det er det Europark som håndterer. Det er viktig for meg å understreke at det ikke er et mål for oss at folk skal få fakturagebyr, vi ønsker at det skal gå så lettvint som mulig for alle som er innom her, sier Offenberg.

Misforståelse

Lufthavnsjefen gjentar at noe av grunnen til at registreringssystemet ble tatt i bruk i oktober, er krav til universell utforming.

– Nå er det berøringsfri betaling av parkeringen, et krav som alle parkeringsleverandører må forholde seg til framover. I tillegg slipper man kø ved inn- og utkjøring.

– Så selve parkeringsordningen er ikke endret i stor grad, endringen fra tidligere er at man ikke må stoppe i bommen, systemet registrerer automatisk at du kjører inn og ut, sier Offenberg.

På den nederste parkeringsplassen (P0) er det dyrest å parkere, mens det er rimeligere på P1 – den store hovedparkeringen rett ved terminalen. På P0 kan man stå 5 minutt gratis, mens man på P1 kan stå 10 minutt gratis.

– Hvis man står en halvtime på P1 koster det 18 kroner. Det synes vi er et greit beløp, i forhold til hva det koster andre steder.

– En del reagerer på at de må betale for å hente kjente og kjære på flyplassen?

– Det jeg kan si er at det koster like mye å lage og vedlikeholde en parkeringsplass enten de som bruker parkeringsplassen skal stå der kort tid eller lenge. Til de som tenker at det skal være gratis å hente noen på flyplassen må vi bare si at det har det ikke vært før heller, men de har kanskje latt være å betale.

Systemet, som driftes av Europark, er i vår region tatt i bruk i Molde, Kristiansund og Ørsta. Vigra tar det i bruk i løpet av våren. Totalt er det 28 norske flyplasser i den kategorien som anbudet fra Europark gjelder.

For å betale parkering, må man gå inn på mobilparkering.com og legge inn bilskiltet, for å gjennomføre betalingen. Der kan man også opprette brukerprofil slik at det blir automatisk betalt når man kjører ut.

– De som ikke har registrert seg på nett, kan bruke betalingsautomat innafor døra på terminalbygget, akkurat som man kunne før, sier Offenberg.

Til Knutsens reaksjon om fakturaskilt ( se egen sak) svarer Offenberg:

– Vi kommer senest onsdag opp med et tilleggsskilt hvor vi oppfordrer til å unngå fakturagebyr ved å registrere seg, sier lufthavnsjefen.

Bilskiltene registreres, deretter kan du betale på mobilparkering.com eller på betalingsautomat inne på terminalen. Foto: BJØRN BRUNVOLL