I flere tiår har det store hoppdommertårnet i Mølleråsen i Molde vært et iøyenfallende objekt midt i sportsanlegget ved inngangen til Moldemarka. Men nå er rivingen i full gang. Dugnadsgjengen i hoppgruppa i MOI har først byttet ut tretrappa øst for den største av pastbakkene, før de gjøv løs på selve dommertårnet som ikke lenger er i bruk.

Dårlig tilstand

Dommertårnet har vært tilknyttet de to største bakkene i Mølleråsen. det er flere år siden disse ble tatt ut av bruk på grunn av den dårlige tilstanden de var i. I stedet har Skarbakkene overtatt denne funksjonen, mens de to plastbakkene brukes på somemrstid.

MOI ønsket opprinnelig en kontrollert nedbrenning av den eldste bakken. Men myndighetene sa nei, fordi materialene var miljøskadelig. og klubben har ikke hatt økonomi til å fjerne den rivningsklare delen av hoppanlegget.

Bruk som bolig

Men dommertårnet i perioder har vært brukt som bolig (!) av personer som har tatt seg til rette i hoppanlegget. Men nå er det altså slutt. Den største bakken i anlegget er en 48-metersbakke, som er blitt "udødeliggjort" gjennom Di Derres sang "90-metersbakken", som skildrer en reell hendelse fra 70-tallet der en ung moldemann hoppet i bakken på kveldstid.  Men noen av kameratene skrudde av flomlyset i satsøyeblikket og den unge hopperen suste for full fart ut i stummende mørke.

Mannen falt naturligvis stygt, og endte ute i krattskogen. Han kom mirakuløst nok uskadet fra hendelsen, som blir gjenfortalt i Di Derresangen.

MOIs 90-metersbakke er på Skaret, men den dramatiske hendelsen skjedde i Molde.

Rekordene

I Mølleråsen er i dag bare plastbakkene i bruk.

- Det lengste hoppet gjort her er på 38,5 meter og ble utført av Johan Remmen Evensen i 2009, sier Sten Olav Kleven, som i en årrekke har vært i MOIs hoppgruppe, både som hopper, trener og leder.

De lengste hoppene i den store, nå nedlagte, bakken, ble gjort av Jarle Blikås og Jonny Asphol i februar 2000. Da hoppet de to begge 53-meter her.

Nå er det snart slutt for dette dommertårnet i Mølleråsen. Foto: Odd Roar Lange