MOLDE: – Svært viktige element i tilbudet som jenta skulle ha, ble ikke fulgt opp, sier fagkoordinator for barnevern hos Fylkesmannen, Heidrun Avdem, til Romsdals Budstikke.

To branner

Tilsynet med Aleris Omsorg Region Nordvest slår nå fast at de ikke ga jenta et forsvarlig omsorgstilbud da de hadde ansvar for henne i Molde.

16-åring fengslet

Flere spørsmål dukket opp

Fylkesmannen opprettet tilsyn etter to tette branner i Aleris-boliger på Hjelset og Årø i fjor vår - begge startet av ei da 15 år gammel jente, som seinere ble siktet for såkalt mordbrann.

Ifølge Avdem var det sentralt å se hvilke grep Aleris tok etter den første brannen, noe de mislyktes med, ifølge tilsynet.

Undervegs dukket det opp flere spørsmål om tilbudet til jenta.

– Vi har sett på tilbudet hennes hos Aleris Region Nordvest, og har ikke ført tilsyn med hele saka hennes. Det er sannsynligvis flere ting som er kritikkverdig i den, forteller Avdem.

Stor utskiftning av folk

Jenta, som slet med tilknytningsproblem, skulle ha et stabilt team på seks personer rundt seg i turnus, lovet Aleris i planen.

– Da vi sjekket, fant vi 50 navn som hadde vært tilknyttet henne. Aleris hadde heller ikke sikret nok fagkompetanse blant personalet, slik lova krever.

Manglende samarbeid

Tilsynet kritiserer Aleris for ikke å ha samarbeidet nok med andre sektorer, for å ivareta jentas interesser og helse.

Jenta, som heller ikke gikk på skole, ble etter det RB kjenner til bare delvis fulgt opp av Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).

Hun fikk heller ingen fastlege i løpet av de 13 månedene i kommunen.

Ifølge Avdem er kravet til behandling av psykiske lidelser hos unge under barnevernets omsorg nå skjerpet i hele landet.

– Fra 2017 er BUP pålagt å oppsøke barn der de er, ikke bare sette opp timer, som kanskje ikke blir brukt, forteller Avdem.

– Slik tilbudet beskrives, kan det virker mer som en «oppbevaringsplass» enn et omsorgstilbud?

– Vi forholder oss til lovverket, som sier at unge i institusjon skal få forsvarlig helsehjelp, behandling og opplæring. I dette tilfellet var det tilbudet hun fikk av Aleris ikke realistisk med tanke på å nå målet for plasseringa.

Kritisk mot kommunen

Fylkesmannen mener både Aleris og jentas heimkommune, som sendte henne hit og som skulle følge henne opp, ikke oppfylte kravet om å gi henne medvirkning etter barnevernloven.

Til Romsdals Budstikke fortalte jenta at hun tente på for å slippe unna bosituasjonen sin.

– Aleris var ansvarlig for tilbudet her, men de som flyttet henne hit, hadde også et kjempeansvar, sier Avdem.

Fylkesmannen ber nå Helsetilsynet om å vurdere både om dagens praksis med barn i enetiltak er forsvarlig, og om det er behov for nærmere reguleringer på området.