Allerede i 1850-åra var Varden et yndet turmål for byens befolkning. Det flotte utsiktspunktet var så godt besøkt at behovet for ei hytte ble aktuelt.

– Fra 1857 hadde fløystanga vært en samlingsplass der oppe, og turen opp var såpass populær at det begynte å komme et behov for servering. I 1868 fikk Selskabet for Molde Byes Vel overtatt ei hytte ved Langvatnet og flyttet den til Varden, forteller museumsdirektør Jarle Sanden.

Hytta var enkelt utstyrt med et langbord, to langbenker, kjøkkenutstyr og kokeovn med kaffekjel.

Første Vardeveg

Plasseringen av ei hytte på byens tak krevde også en tilkomst for dem som ønsket å besøke den. Allerede i 1870-åra ble det reist krav om bedre veg til Vardehytta.

– Det gikk fort fra kravene kom til vegen var på plass. Selskabet for Molde Byes Vel sto bak vegen, men Grand Hotell var også inne og sponset vegbyggingen. Vegen startet den gangen nede ved Humlehaven og gikk opp til Varden via Storlia, forteller Sanden.

Behov for større hytte

Men nye tider krevde enda bedre veg.

– Mot 1930-tallet ble bilisme og bilferie mer vanlig. I 1931 ble prosjekt Vardevegen satt i gang av Trafikkomiteen i Molde. Denne gangen var det hotelldirektøren ved Alexandra Hotell, Harald Rasmussen, som var primus motor. I 1935 ble bilvegen offisielt åpnet av komiteens leder, kjøpmann M. Brecke, sier Sanden.

Den nye vegen økte også interessen for å besøke den lille hytta og behovet for enda mer plass meldte seg.

– Initiativet til et nytt tidsmessig serveringssted på Varden ble drøftet i Molde Rotary i 1955. En midlertidig komité – bestående av grosserer Rolf Møller, ingeniør Johan Koren Christie og arkitekt Knut P. Bugge – ble satt ned, forteller Sanden.

Ny vardestue

Den nye Vardestua sto ferdig i 1958, og byggingen var godt hjulpet av velvillige komitémedlemmer.

– Rolf Møller satt av tomt til hytta, arkitekt Bugge tegnet den gratis og Johan Koren Christie bygde den nesten gratis, forteller Sanden.

Vardestua, 407 meter over fjorden, har siden vært et viktig landemerke for alle i byen.

– Alle har jo et forhold til den. Sammen med Hjertøya er den det viktigste og vakreste vi har. Likevel har vi aldri klart å gjøre noen av delene lønnsomt. Slik har det vært siden 1868, forteller Jarle Sanden.

Følelser i kjøpet

Opp gjennom åra har Vardestua hatt flere eiere. Familien Sylte har alltid vært knyttet til hytta på ett eller annet vis, og i dag eies Vardestua av Sylte Eiendom.

– Min far, Steinar, satt i styret både i det gamle aksjelaget og i styret til Alexandra Hotell da de kjøpte hytta i 1985. Da Wenaas tok over Alexandra i 2004, solgte de Vardestua til oss. Det er klart at det var litt følelser med i det kjøpet, forteller styreleder Jakob Sylte i Sylte Eiendom.

Dagens hytte sto klar i 1989 etter at den gamle brant til grunnen året før. Men å ha en hytte krever sitt.

– Det er klart at det er værhardt der oppe. Vi har gjort mye med Vardestua siden vi tok over, forteller Sylte.

Ønsker flere firma

Vardestua har en kort sesong, men Sylte mener moldenserne er flinke til å besøke hytta.

– Det blir brøytet etter påske en gang, og pågangen er bra når det først er åpnet. Men vi skulle nok ønsket at flere av byens firma bruker hytta. Noen av dem har brukt den ofte, men vi skulle ønske oss flere, forteller Sylte som er klar på at det er selskap og firmabesøk som legger igjen penger til drifta der oppe.

– Vi har stor pågang av konfirmasjoner og bryllup og liknende. De siste åra kunne vi vel til og med arrangert julebord der oppe, men det er umulig å planlegge, forteller han.

Et savn uten Vardestua

Restauranten blir i dag drevet av Kenneth Stranden som gjør en kjempejobb ifølge Sylte.

– Kenneth er flink og engasjert, og har funnet en måte det går å holde driften i gang på. Mange skulle vel ønsket enda lengre åpningstider, men det er en evig kamp. Hvor lenge skal man sitte der oppe for å selge en kaffekopp, spør Sylte.

Han tror tilbudet på Vardestua betyr mye for byen.

– Det er ingen enkel formula å få mer trafikk dit, men det hadde nok vært et savn om den ikke var der. Det viktigste vi kan gjøre – sammen med Kenneth – er å ha et best mulig tilbud til dem som besøker Vardestua, sier Jakob Sylte.

Kilder: Byhistoriker Ola Gjendem har bidratt til denne artikkelen, og bistått Romsdals Budstikke i arbeidet.

Romsdalsmuseets årbok, 2005.

Jakob Sylte er styreleder i Sylte Eiendom. Foto: Knut Lillebakk
– Vardestua er veldig viktig for byen, mener Jarle Sanden. Foto: Erik Birkeland