I november i fjor hadde folkevalgte i Fræna sitt første møte med Plan- og økonomiutvalget i kommunen. Her ble det blant annet fremmet en sak om å doble lønna til varaordføreren. En slik økning ville medføre en ekstra kostnad på 182.000 kroner, heter det i saksframlegget. Posisjon stemte for, mens opposisjon stemte mot. Forslaget fikk klart flertall.

Bekymret

På mandag skal PLØK igjen diskutere økt lønn til politikerne. Denne gangen til ordfører Tove Henøen (Sp). Dette bekymrer Elise Fiske (H), kommunestyrerepresentant i Fræna.

– Det er svært uvanlig praksis at sittende politikere styrer sin egen godtgjørelse. Som regel pleier kommunestyret ved endt periode å vedta hvilke godtgjørelser neste kommunestyre skal motta. Jeg synes det er svært uheldig at man nå, for andre gang i løpet av ett år, skal bestemme om posisjon skal få økte lønninger, sier hun til Romsdals Budstikke.

– Vil gå utover innbyggerne

Fra 1. januar i år var ordførers godtgjørelse på 810.612 kroner i året. Ifølge saksframlegget er dette noe lavere enn det andre kommuner med likt folketall har som godtgjørelse til sine ordførere.

Arbeidsgiverorganisasjonen KS har utarbeidet en vegleder for kommunene som omhandler økonomiske vilkår for folkevalgte. Her heter det at det vanligste i dag er at ordførerens godtgjøring følger stortingsrepresentantens lønn.

Fra 1. mai 2016 er denne på 906.928 kroner i året, nesten 100.000 mer enn hva Henøen tjener i dag. Rådmannens tilrådning er at kommunestyret vedtar forslaget.

Det Fiske reagerer mest på, er hvordan saka er lagt fram.

– Det eneste fokus her er ordfører og hennes pengebok, ikke at politikerne generelt i kommunestyret bør få mer for å bedrive politikk. Å prioritere økte politiske lønninger vil åpenbart gå utover muligheter til å prioritere andre viktige saker for innbyggerne i Fræna. Når vi nå endelig er ute av ROBEK og har et økonomisk handlingsrom, er det helt andre ting enn økte politikerhonorar vi bør velge å gjøre noe med. For eksempel skolene våre, sier hun.

– Bør samsvare

Henøen sier at rådmannen har fremmet sak vedrørende endring av møtetidspunkt for folkevalgte. I den forbindelse var det derfor naturlig å framme sak vedrørende godtgjørelse.

– Når det gjelder ordførerens lønn var det tatt opp av gruppelederne ved lønnsforhandlingene med rådmannen at ordførerens lønn bør samsvare mer med den administrative ledelsen i kommunen, samt ordførerlønn i kommuner på tilsvarende størrelser, sier hun.

Ordføreren viser til at videre vurderinger står i saksframlegget, hvor det blant annet er referert til Eide-saka vedrørende bortfall av krav om sjukepenger.

– Her ble utfallet at norske ordførere ikke har rett på sjukepenger før dag 17, og sjukepengene er da begrenset til 6 x folketrygdas grunnbeløp. Det er en betydelig lønnsreduksjon for de fleste ordførere, sier Henøen, og legger til at det er kommunestyret sjøl som skal behandle godtgjørelse til folkevalgte ref. kommuneloven.

Tove Henøen (Sp). Foto: Rigmor Sjaastad Hagen