MOLDE: – Vi er stolt av at så mange vil komme, sier Marit Hoemsnes Angen, daglig leder ved dagsenteret. Denne uka var statsråd nummer tre på besøk der. I tillegg har kronprinsen vært innom. Angen blir aldri lei av å fortelle om tilbudet.

Det de trives med

– Dagsentertilbudet kom i gang i 2008. Vi fikk samlet en masse flotte ansatte som var villige til å være med å dra lasset sammen med Molde kommune, og da var det bare å sette i gang. Tanken er å gi brukerne mulighet til å gjøre det de likte å gjøre før de fikk demensdiagnosen. Ta utgangspunkt i det de liker å gjøre og bidra til å legge til rette for at de fortsatt kan gjøre det. For å sette det på spissen – her skal de ikke måtte spille Bingo dersom de ikke har vært vant til å gjøre det før, sier Angen. Hun mener de har vært heldige. De har hatt nok ansatte til å bygge tilbudet.

Modellkommune

– Nok ansatte er alfa og omega. Vi må være nok hoder til å gi den enkelte det de trenger. Hvis noen har lyst å dra på skitur en dag, så skal man ha anledning til det, sier hun.

– Vi var også tidlig i kontakt med Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse i Tønsberg. Vi ble en modellkommune våren 2008, og vi fikk dermed være eksempel for andre kommuner for hvordan et dagtilbud skal drives. Så vi har lagt lista høgt, sier Angen.

– Og nå står statsråder i kø for å besøke dere ...?

– Det kan jo være ulike reaksjoner på det, men jeg synes det er fantastisk å få anledning til å profilere tilbudet vårt. Fortelle om det. Vise det fram. Og da bør man bare legge bort partiboka. Jeg tenker at de som besøker oss tar det med seg videre – og så får de se at det finnes noe annet enn bare elendighet, sier Angen.

Da daværende helseminister Sylvia Brustad var på besøk i 2008 roste hun tilbudet og sa følgende: – Dere er med på et nybrottsarbeid som i mange år har vært forsømt i hele landet, nemlig omsorgen for mennesker med demens. Jeg er glad for at Molde er med som modellkommune for demensomsorgen.

– Hvem har det vært kjekkest å ha på besøk?

– Å, det var kronprinsen. Det var veldig, veldig stas da han endelig kom. Vi har jo invitert de kongelige opp til oss helt siden 2008. Og da kronprinsen skulle til Molde for å åpne Bjørnsonfestivalen så spurte vi igjen. Kort tid etter fikk vi til svar at han hadde lyst til å komme. Det var helt fantastisk, sier Angen.

– Andre du gjerne skulle hatt innom?

– Vi vil jo gjerne ha Erna Solberg hit også, da. Men for å si det sånn; man trenger ikke være verken kongelig eller politiker for å komme på besøk til oss. Her tar vi imot alle. Kanskje med unntak av Trump, smiler Angen.

Minske tabu

Angen håper også at fokuset gjør demens mindre tabubelagt enn det fortsatt er.

– Det er nok slik at det kan føles lettere å si til naboen at mannen din har fått kreft enn at han har fått en altzheimer-diagnose, sier hun. For Angen er det også viktig å vise at det finnes livsverdi også etter at man har fått demens.

– Livet er ikke over sjøl om man har fått en demensdiagnose. Man trenger mer hjelp og tilrettelegging, men så kan man fortsatt leve et rikt og godt liv, sier hun.

Finansminister Siv Jensen sang med i koret da hun besøkte Råkhaugen dagsenter tirsdag denne uka. Her ved siden av Råkhaugen-sjef Marit Hoemsnes Angen. Foto: Bjørn Brunvoll
Kronprins Haakon besøkte Råkhaugen dagsenter i 2016. Foto: ERIK BIRKELAND
I 2014 var det helseminister Bent Høie som fikk omvisning på Råkhaugen. Har tas han imot av Marit Angen. Ordfører Torgeir Dahl i bakgrunnen. Foto: ERIK BIRKELAND
I 2008 tok daværende helseminister Sylvia Brustad turen. Her hilser hun på Oddlaug Kolsvik (t.v.) og Olfrid Nakken. Foto: Bjørn Brunvoll