Sporten kåres ofte til en av de rareste i verden. Øyvind Nyhus er uansett en stor idrettsmann og en verdig vinner av Romsdals Budstikkes hederspris.

Det er nok ikke så mange gjennomsnittlige sportsinteresserte mennesker som vet hva undervannsrugby egentlig handler om. Internasjonale magasiner rangerer stadig idretten som en av de merkeligste i verden, sammen med aktiviteter som sjakkboksing og konebæring.

Jeg har ikke sett mye UV-rugby, men jeg har vært på noen treninger og fulgt noen kamper på nett. Jeg forstår at sporten krever ekstreme ferdigheter. Spillet kan virke kaotisk og tilfeldig, men kampene avgjøres av teknikk og taktikk. Utøverne må åpenbart ha fysikk og utholdenhet for å vinne de tøffe duellene på bunnen av bassenget.

Med utspring i svømmemiljøet har Molde utviklet mange av verdens beste spillere de siste tjue årene. En av disse er veteranen Øyvind Nyhus. Opp gjennom årene har han vunnet alt, både med klubblaget og landslaget. Sammen med lagkameratene har han herjet nasjonalt og internasjonalt. Den siste triumfen var EM-gullet i Helsinki. Det kjentes helt riktig at Nyhus ble kampens eneste målscorer i 1-0-seieren mot Danmark.

Denne prisen deles også ut på bakgrunn av prestasjonene Nyhus har gjort gjennom sin 30 år lange karriere som toppsvømmer. For to år siden skrev vi om en av Norges største medaljesamlinger, som ligger på garasjeloftet til Nyhus i Nordbyen. Der ligger også hans første mesterskapsmedalje; sølv i junior-NM i 1986. Som senior vant han flere NM-gull i lagsvømming. Individuelt ble det seks sølv.

Mange av de 19 tidligere prisvinnerne har vært profilerte utøvere i store idretter. Syklisten Kurt Asle Arvesen, fotballspilleren Kjetil Rekdal, håndballspilleren Birgitte Sættem, løperen Karoline Bjerkeli Grøvdal og alpinisten Andrine Flemmen er noen av dem. Men vi har også gitt utmerkelsen til utøvere i smalere idretter, som kickbokseren Mette Solli og telemarkkjøreren Børge Søvik.

Derfor er det også på sin plass å hedre prestasjonene til Øyvind Nyhus. Han har lenge vært en aktuell kandidat. Prisen ble vedtatt og bestilt etter at Molde ble verdens beste herrelag for niende gang i februar. Det er en glede å overrekke den nå, noen uker etter at Nyhus scoret målet som sikret norsk EM-gull.