Mandag jobbet et globalt nettverk av cybereksperter iherdig for å stoppe hackerne bak et nytt løsepengevirus, som rammet minst 150 land fredag. Viruset kalles «WannaCry» eller «WanaCrypt0r», ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet. De som rammes får filene sine kryptert. Betaler man ikke løsepengene, er innholdet på dataen tapt.

Kan unngå smitte

Ifølge Iversen har de forutsett det nye viruset i flere uker.

– Vi har blitt advart, og gjort alle forebyggende tiltak. Per nå har derfor ingen av driftskundene våre blitt infisert.

– Hvordan kan bedrifter og privatpersoner beskytte seg?

– Viruset er todelt. Hvis du åpner vedlegg eller lenker i e-posten, blir du infisert. Du kan derimot minimere risikoen for spredning ved å oppdatere antivirus og de siste sikkerhetsoppdateringene til datamaskinen, sier IT-konsulenten, som anbefaler alle å være kritisk og oppmerksom til innkommende e-poster.

Ta backup

Mandag sendte Kontorvarehuset ut en e-post til alle kundene deres om situasjonen.

– Hva gjør de hvis uhellet er ute?

– Lurer brukeren, ikke dataen

Han opplever at angrepene kommer i bølger, og sier at de titt og ofte må advare kundene.

– Bølgene varer ofte i fire- fem dager. Det er først da systemene klarer å takle angrepene. I 99 prosent av tilfellene blir viruset spredd via e-post. Bakmennene har innsett at de ikke alltid kan lure dataene, men at brukerne ofte kan være inngangen inn til bedriftsdataene. Hvis innholdet er troverdig og innbydende nok, blir mange fristet til å åpne eventuelle vedlegg eller lenker. Bakmennene har også blitt gode på det norske språket ved hjelp av automatiserte språkverktøy. Det er så å si perfekt grammatikk i e-postene, sier han.

Flere lokale har rammet før

Kontorvarehuset kjenner til et titalls bedrifter i vårt område som har blitt angrepet og slått ut av andre virus.