MOLDE: Ordfører Torgeir Dahl sier at han nesten ble litt overrasket da han så folkemengden ved fergekaia i Molde. Han beskriver dagen som en «stor dag for Molde», og mener at enigheten som nå er etablert stadfester at Møreaksen er et konkret prosjekt som skal realiseres.

– Dette tydeliggjør at dette er et konkret prosjekt. Prosjektet er på alvor. Det skal realiseres, sier ordfører Torgeir Dahl til Rbnett.

Han har opplevd de siste månedene med debatt som tidvis krevende, men beskriver enigheten som nå foreligger som et sterkt styringssignal.

– Omkampenes tid er forbi, ja. Håper at alle nå ser at det er et konkret prosjekt som ligger i NTP. Med det som ligger der nå er det klart at vi kan starte tidlig i andre planperiode, sier Dahl som vedgår at de siste månedene med det har vært krevende.

Regjeringen og samarbeidspartiene er enige om at det skal settes av to milliarder kroner til Møreaksen i den første seksårsperidoen. En del av dette er bompenger. Der er videre lagt inn seks milliarder kroner i siste halvdel av perioden.

Ordføreren mener at enigheten også innebærer at rekkefølgebestemmelsene skal følge. Dette innebærer at trafikkutfordringen fra Julbøen og forbi Molde sentrum må løses før man kan sette trafikk i gang over Møreaksen.

– Som ordfører i Molde har jeg vært tydelig på dette. Den informasjonen jeg har fått er at dette er lagt til grunn, sier Dahl.

Han håper at dette innebærer en fjordkryssing kanskje allerede i 2027.

– Slik jeg ser det er det nå ikke urealistisk med en kryssing i 2027-2028. Jeg mener at man skal være litt fremoverlent i slike situasjoner. Vi må være offensive, sier Dahl.

Det er fortsatt et stort sprik mellom de åtte milliarder kronene som nå ligger inne i NTP, og kostnadsberegningen på prosjektet. Prosjektet har tidligere blitt kostnadsberegnet til opp mot 14,5 milliarder kroner.

– Prosjektet er ikke fullfinansiert. NTP er heller ikke en endelig finansiering. Det kommer gjennom statsbudsjettene. Dette er en tydelig prioritering. Jeg oppfatter dette som et klarsignal på å realisere Møreaksen, sier Dahl til Rbnett.

Moldeordfører Torgeir Dahl er strålende fornøyd med at det nå settes fart i Møreaksen-prosjektet. Foto: Bjørn Brunvoll