– Flammene fosset ut av vinduet på huset. Vi var ikke sikre på om tiltalte hadde kommet seg ut. Samtidig kom mange naboer som var sinte og fortvilte, forklarte politiets innsatsleder i retten om den kaotiske brann-natta i april fjor.

– Mens vi forsøkte å få kontroll på brannen, ble vi stående og trøste naboer som fikk utløp for sin frustrasjon over lang tid. De var sinte for at en slik bolig ble godkjent oppført i et boligområde, og hadde ventet på at noe slikt skulle skje, fortalte Kjellbjørn Riise Johansen.

Hadde vært klagesak

Romsdals Budstikke har tidligere omtalt at naboer klaget på kommunens ja til en vanlig byggetillatelse – til boligen de mente var en institusjon. Kommunen viste til at det juridisk sett var å regne som et bolighus.

Vedtaket ble påklaget til fylkesmannen, som til slutt bekreftet kommunen vedtak.

Tiltalte sto og så på

Den første patruljen ankom 9–10 minutt etter at brannen ble varslet klokka 03.14. Da de svingte av ved Akerhallen så de noe spesielt: Ei jente sto og så på brannen på avstand.

– Vi la merke til henne, men visste ikke hvem det var og måtte bare komme oss fram til brannen først. Siden dro en annen patrulje ned til henne.

Da hadde først flere røykdykkere fra Molde brannvesen vært inne og lett etter jenta i huset.

15-åringen ble tatt med til legevakt og seinere fraktet av ambulanse og politi til Barne- og ungdomspsykiatrisk i Ålesund.

Ingen av de fire i huset fikk fysiske skader av brannen.

Ville ikke snakke

Etterforsker Terje Nerland ved Molde politistasjon fortalte om ei jente som var lite snakkesalig i møte med etterforskerne.

– Jeg kontaktet henne på sykehuset, men hun ga klart uttrykk for at hun ikke ville snakke om det som hadde skjedd, og med politiet. Det er en rettighet hun har, men jeg ba henne ta kontakt seinere hvis hun ville.

Etterforskningen viser at brannen ble påtent på soverommet hennes, trolig med papir.

Fortvilt på øde sted

Politiet i Alta ble varslet da Aleris i avsidesliggende Mathisdalen overtok daglig omsorg for jenta senere samme måned.

Da en lokal politibetjent rykket ut til boligen første gang, koplet han først ikke at det var henne. Hun var fortvilt, og svarte bekreftende på at hun tenkte på det å ikke leve lenger.

– Hun ønsket først ikke å snakke med oss. Hun fortalte at hun ikke ville bo der oppe, men heller sammen med en navngitt person, fortalte han i retten.

– Jeg vurderte å ta henne med til lege, men hun svarte såpass greit for seg. De ansatte sa dessuten at de ville sette i gang ekstra tiltak for henne.

Skrøt av brann

Da politiet møtte henne igjen 5. oktober, var boligen overtent.

– Det var «hennes fineste brann hittil», sa hun, laget av papir og trebiter. Så ville hun ikke si mer, og vi satt bare i taushet, fortalte en politibetjent.

– Ambulansepersonell forsøkte å sette på henne oksygenmaske, men slet fordi hun var så opptatt av å se ut på brannen igjennom vinduene i bilen, sa politimannen i retten.