– Det meste blir ferdig til begynnelsen av desember, sier prosjektleder  Dag Søvik i Rauma Utbygging.

– Jernbanetorget er jo selve indrefileten av sentrum på Åndalsnes. Dette området trenger sårt en oppgradering. Nå som turistsesongen er over, går vi i gang for fullt med å fornye området, forklarer Dag Søvik.

Trinn nummer to

Arbeidet med å grave opp og fornye jernbanetorget er etappe nummer to i den omfattende fornyelsen av Åndalsnes sentrum. Kommunepolitikerne i Rauma har vedtatt å bruke 36,9 millioner kroner på prosjektet.

Graves opp: Gammel asfalt og betong fjernes på den åpne plassen mellom Tindesenteret, Jernbanestasjonen og forretningsgårdene. Hele den åpne plassen skal fornyes. Foto: Richard Nergaard

– Oppgraderingen bygger på reguleringsplanen som ble vedtatt i 2013. Tanken bak det hele er å få gode forhold for mjuke trafikanter og lage et attraktivt sentrumsområde som også fungerer som festplass. Her skal Fjellfestivalen, RaumaRock, Romsdalsmartnan og andre arrangement kunne holdes. Vi skal også lage ny kollektivterminal med oppstillingsplass for busser, og sørge for at besøkende kan krysse området trygt, enten de kommer med tog, buss eller turistbåt, forklarer Søvik.

Gamle rør skiftes

Anleggsmaskiner er allerede i gang med å fjerne gammel asfalt og betong.

– Gamle blomsterbed i mur skal fjernes. Vi må skifte ut en god del ledningsnett under bakken, for eksempel vannledninger fra 1920-tida da jernbanen kom til Åndalsnes. Området rundt Tindesenteret omarbeides. Uteserveringen ble laget i år. Vi skal videre ha nytt sitteamfi ned mot fjorden. Og det skal lages ny gangpassasje fram til Vøra. Det blir også en ny leikeplass, for øvrig tegnet av Mari Klauseth Hagen, der barn for eksempel kan gå Romsdalseggen i miniatyr, opplyser Søvik.

Planen er at Jernbanetorget skal være et åpent og fleksibelt område. Lysmaster plasseres i ytterkant av området. Installasjoner skal kunne flyttes på.

Færre parkeringsplasser

– Hvordan blir det med parkering i dette området?

– Her blir fortsatt mange parkeringsplasser, men ikke like mange som tidligere. Vi tror ordningen med korttidsparkering innebærer at de blir en utskifting av biler gjennom dagen.

– Når blir området ferdig?

– Fram til 1. desember skal mye være gjort, slik at julehandelen kan gå best mulig. I mellomtida skal vi holde god kontakt med gardeierne og de som bor i området og berøres av støy og gatestenging slik at blant annet varelevering går så smidig som mulig Hver torsdag blir det sendt ut informasjon om hva som skal skje neste uke. Vi ser alle sammen fram il at jernbanetorget skal bli ferdig opprustet. Jeg tror dette kommer til å bli kjempebra til slutt, sier Dag Søvik.