Hogne Bø Pettersen i Molde ble irritert da han - som mange andre romsdalinger - fikk purrebrev fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

"Du har ikke opprettet digital postkasse. Og det må du gjøre straks", mente Digi. Men frilansjournalist og IT-konsulent Hogne Bø Pettersen mente at veletablerte Altinn fikk være mer enn nok.

Og skrev en bloggpost som er blitt omfavnet over hele landet - og som har skapt betydelig hodebry for ledelesen i Difi.

Du kan lese hele bloggposten her.

Riksdebatt

Og så eksploderte det. Med dekning på en rekke riksmedier.

- Hvordan har reaksjonene vært?

- De har vært overstrømmende positive. Det er helt tydelig at det er mange som ikke har skjønt poenget med å opprette enda en plass man må logge seg på, og dermed huske pålogging, passord og kodebrikker osv. Jeg har også fått tilbakemelding fra folk som rett og slett har blitt skremt av brevet og måten ordlyden i det er på.

- Hvordan har de siste to dagene vært?

- Det har vært helt vilt. Alt begynte som en bloggposting, som så ble publisert på NRK Ytring og denne ble da delt på Twitter og Facebook. Ifølge nrk.no har artikkelen min blitt lest av over hundre tusen på under ett døgn, og antall kommentarer overstiger langt over 300.

I tillegg har jeg vært i debatt med Difi på Her og Nå i går og på Dagsnytt 18 i dag. NRK Møre og Romsdal intervjuet meg på ettermiddagssendingen torsdag, og jeg var også med i et innslag på Dagsrevyen om forvirringen folk føler rundt den digitale postkassen, sier Hogne Bø Pettersen

Inkassovarsel

- Jeg ble også sitert i VG i dag da de ringte meg i går for å få en kommentar.

- Hvorfor skrev du bloggposten?

- Jeg opplevde teksten i brevet fra Difi som om det var et inkassovarsel. "Vi kan ikke se at du har..." Det provoserte meg. Og det var dråpen som fikk meg til å skrive det.

I tillegg har jeg siden 2012, da Difi offentlig gikk ut og sa at de ikke ville anbefale altinn.no, vært i mot denne digitale postkassen. Det er absolutt ingen grunn til å bruke penger på en slik løsning da vi allerede har altinn, som kunne vært brukt til alt det digipost og eboks skal brukes til, mener Hogne Bø Pettersen.

Twitterdebatt

Jan Tore Sanner svarte meg på Twitter at vi ville spare masse penger i porto. Det vil ta noen år og spare inn pengene som er brukt på Postens løsning, Digipost, som selvsagt er betalt av det offentlige.

- Hvordan er erfaringen med å ta opp kampen mot de store?

- Den har vært helt fin. Spesielt siden Difi ikke klarer å forklare valget med å gå bort fra altinn på annen måte enn at de bare bestemte seg for det. De regner vel med at de vinner til slutt, men jeg tror det er en sjanse for at de vil gå på en smell. Det er kun 1,5 millioner nordmenn som har opprettet digital postkasse, og ut fra reaksjonene på aritkkelen min på NRK Ytring å bedømme er det mange som kommer til å la være.

Jeg håper at svært få av de 2,6 millioner nordmenn som har fått brevet den siste uken lar være, slik at myndigheten må stoppe opp og tenke seg om.  Men det som virkelig irriterer meg er at ingen av de jeg har debattert med fra difi kan svare meg på hvorfor de valgte å gå bort fra altinn.

Nå innrømmer de at de har vært for dårlig til å informere.

- Når kommer du til å gi etter, og lage deg en digi-konto?

- Jeg har altinn og om noen ønsker å sende meg ting kryptert har jeg egen krypteringsnøkkel for min private epost, avslutter Hogne Bø Pettersen.

(PS: Hogne Bø Pettersen er frilansjournalist i Romsdals Budstikke, med hovedvekt på stoffområdet musikk)