Byggetillatelsen til eneboligen i Årølia ble gitt i 2012.

Den private barnevernsaktøren Interaktiv Barnevern AS henvendte seg til kommunen januar 2014 med spørsmål om den trengte bruksendring for å drive barnevernsinstitusjon i boligen.

Naboer klaget

Kommunen ga grønt lys, men etter at naboene klaget til Fylkesmannen, måtte kommunen vurdere saka på nytt.

Nå måtte det søkes om bruksendring. Da det ikke ble gjort, ga kommunen et pålegg om stopp i barnevernsvirksomheten den 3. august 2015.

Aleris Ungplan & BOI, som nå hadde overtatt, påklaget Fylkesmannens vedtak om at en bolig for rundt fem ungdommer, pluss ansatte, ikke vil belaste området mer enn en ordinær bolig.

Den 30. november i fjor ga Fylkesmannen Aleris medhold i klagen og opphevet kommunens vedtak: Aleris får drive en liten institusjon i Årølia innenfor gjeldende reguleringsplan.

– Må vurdere risiko

Ifølge brannsjef Alf Magne Smørholm i Molde brann- og redningstjeneste er det ikke egne branntekniske krav utover TEK 10 (Byggteknisk forskrift) når en bolig er regulert til boligformål. Det innebærer alminnelige røykvarslere og slokkeutstyr.

– Utover det må andre brukere gjøre sin egen risiko- og sårbarhetsanalyse for å kartlegge behovet for kompenserende tiltak, sier Smørholm på et generelt grunnlag.

Brannsjef Alf Magne Smørholm i Molde brann- og redningstjeneste.

– Hvis risikokartleggingen viser ekstra sårbarhet, vil det kreve flere tiltak, påpeker brannsjefen.

Kan ta grep

TEK 10 deler inn bygg i risikoklasser fra 1-6, basert på om brukere av boligen skal overnatte, om de kan redde seg ut sjøl og om forutsatt bruk medfører brannfare.

– En vanlig bolig ligger på 4, mens en institusjon med beboere som ikke kan ta seg ut sjøl, ligger på 6, forklarer Smørholm.

– Hva kan gjøres hvis det er ekstra brannfare?

– Man kan ta organisatoriske og tekniske grep. Det kan for eksempel være å gå ekstra vaktrunder, installere sprinkleranlegg eller å kople varsling direkte til brannvesen, forteller Smørholm.