Ledigheten økte

Fræna kommune hadde på dette tidspunktet en arbeidsledighet på 3,5 prosent. Etter regjeringas fordelingsnøkkel fikk de da overført 1.138.000 kroner som skulle brukes på tiltak i løpet av året. Ved utgangen av 2016 var arbeidsledigheten økt til 3,8 prosent i Fræna.

– De ekstraordinære overføringene i fjor var selvsagt nyttige, men det var alt for lite, sier Fræna-ordføreren.

Mange oljearbeidere

Henøen er takknemlig for ekstraoverføringene, men sier et slikt engangsbeløp ikke monner i det store bildet.

– Det handler også om hvor fort vi klarer å få effektivitet ut av tiltak som settes i verk.

– Vi har veldig mange oljearbeidere i Fræna, og det er kanskje først nå vi ser effekten av nedturen. Mange har gjerne vært i permisjon før de mister jobben og nå står som arbeidsledige. Det vil kunne ta litt tid å få dem i arbeid igjen. Jobben er i hvert fall ikke gjort med en million kroner i overføringer i fjor. Vi trenger å sette i verk tiltak også i år og i tida som kommer, sier Henøen.

Dette vil hun ha

Fræna-ordføreren sier følgende om hvilke tiltak hun helst hadde sett for seg som «krisehjelp» til egen og andre kommuner som er hardt rammet av oljenedturen:

– Det ville vært bra om vi fikk enda bedre tilskuddsordninger knyttet til rehabilitering og oppføring av kommunale bygg, og gjerne også mer til veg. Dette hadde økt sysselsettingen. Vi ser også at vi har hatt en økning i antall nyetableringer i Fræna, så å øke etablererstøtten til de som vil starte opp for seg selv ville bidratt positivt.

Se www.krisepakke.no for interaktivt kart og en komplett oversikt over kommunene som har mottatt midler.