– Vi vet at det er mange mørketall og at barnehagene ikke er gode nok til å melde fra. Vold og overgrep er alvorlige tema som det er viktig at barnehagen får kunnskap om, sier Erling Thoresen-Vestre, pedagogisk leder i Kvam barnehage.

– Hvorfor melder ikke flere fra?

– Barnehageansatte har nære relasjoner til foreldrene, og det kan være vanskelig eller ubehagelig om man tar feil. At en barnehage har en aktiv holdning til bekjempelse av overgrep er i seg sjøl forebyggende, fordi mennesker som planlegger å begå overgrep ofte søker seg til yrker hvor slikt kan begås. Barnehager må være flinkere til å overlate etterforskning og forklaring til barnevern og politi. Det vi gjør skal alltid være til barnets beste, sier han.

Forpliktelse

Gro Toft Ødegård, fagsjef for barnehagene i Molde, understreker viktigheten av at barnehageansatte kontinuerlig får oppdatert sin kompetanse og kunnskap om temaene vold og overgrep.

– Barnehagen er et sted som møter nesten alle barn og småbarnsfamilier. I barnehagen møter barna voksne de er trygge på, som de kan snakke med og som kan hjelpe barnet i vanskelige situasjoner, sier hun.

– Har rutiner

Toft Ødegård forteller at personalet i barnehagene har rutiner på og er rettslig forpliktet ifølge barnehageloven til å melde fra til barnevernet eller politiet dersom et barn utsettes for vold, seksuelle overgrep eller omsorgssvikt.

– Hvor mange vold-/overgrepssaker meldes årlig fra barnehagene?

– Den oversikten er det barnevernstjenesten som har, sier Toft Ødegård.