Molde bydrift har i samarbeid med Statens vegvesen gjennomført en risikovurdering av gamle trær langs fylkesveg 400 og europaveg 39 fra Bjørsetalléen til Kviltorpkrysset.

De har også risikovurdert trær på friområder og kirkegårder.

– Gamle trær med skjulte defekter kan være farlig for trafikken og alle som ferdes under dem. Vi ville derfor ha en gjennomgang på denne strekningen for å få en oversikt over tilstanden på trærne, samt se på hvilke risikoreduserende tiltak som bør gjøres, sier Knut Larsen, rådgiver park Molde bydrift.

– Hindrer stygge overraskelser

Risikovurderingen ble utført i april 2016 av arborister fra Sandal Parkdrift AS. Det er utarbeidet TRAQ (Tree Risk Assessment Qalification) rapport på 70 trær.

Mandag var Daniel Armitage, Jon Flatmo og Barry Lower i full gang med trærne i Bjørsetalléen.

– Vi har tatt for oss tre gamle trær. Det ene hadde råtesopp, som bryter ned kjerneveden. Dette er en saktegående prosess, men treet hadde et ganske stort hulrom. Dette er ikke noen stor bekymring, men øker sannsynligheten for svikt og hever risikonivået fra lavt til medium. Ved å foreta en kronereduksjon allerede nå, hvor vi reduserer høyde og omfang, går risikonivået ned igjen til lavt, sier Armitage.

De to andre trærne måtte de kronesikre, da det var en risiko for at store greiner eller deler av treet kunne falle ned.

– Disse tiltakene hindrer folk i å få seg en stygg overraskelse, sier Armitage, som sammen med de to andre arboristene ble ferdig med arbeidet torsdag formiddag.

Vil bevare mest mulig

Larsen sier at det primære målet med arbeidet er at det skal være trygt å ferdes under trærne langs veiene.

– Det sekundære målet er å bevare mest mulig av de gamle trærne. Dessverre må flere fjernes på et eller annet tidspunkt, da de lever et hardt liv ved veiene, sier han.

Larsen legger til at det også skal bli gjennomført mindre tiltak på trær i friområder og kirkegårder.

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for de risikoreduserende tiltakene langs europaveg 39. De har ikke mulighet til å kommentere saken torsdag, men opplyser at dette arbeidet er noe frem i tid.

De to arboristene utførte arbeidet hele 20 meter over bakken. Foto: Kjell Langmyren