Fra 1. oktober er det slutt på henting av matavfall hver uke. RIR endrer nå hyppigheten av matavfallhenting, og nå blir det hver 14. dag i stedet for den ukentlige, som idag.

-Forventer da at renovasjonsavgiften blir lavere fra 1. oktober. Prisen vi betaler må stå i forhold til tilbudet vi mottar. Mindre tilbud, mindre å betale, skrev en leser på Facebook.

Og RIR var kjapt ute med svaret:

Senker prisen

- Renovasjonsavgiften går ned fra og med 2017. Det er de ulike kommunestyrene som gjør gebyrvedtak, og det skjer i budsjettmøtene i desember. Gebyrene justeres ikke i løpet av et budsjettår. RIR (og andre kommunale foretak) drives i stedet etter et selvkostprinsipp der budsjettene våre skal gå i null over en periode på fem år. Når vi nå får lavere kostnad fra og med oktober, så kommer vi trolig til å gå med overskudd i 2016. Dette overskuddet går inn i et fond som brukes til å balansere neste års budsjett. Vi vil altså budsjettere med underskudd for 2017 for å bruke opp det som blir betalt inn for mye i år, svarte RIR på utfordringen.

Ikke halv pris

- Når kommunene vedtar renovasjonsavgiften for 2017 i sine budsjettmøter, kan du forvente en reduksjon. Riktignok ikke en halvering, siden avgiften også dekker slike ting som drift av gjenvinningsstasjoner, returpunkt, innsamling av farlig avfall og avfallsbehandling (mengdene går jo ikke ned selv om vi henter sjeldnere), men det blir nok såpass at du kommer til å legge merke til dersom du er oppmerksom på hva du betaler i dag, skriver Arne Buseth i RIR på Facebook.

Overvåkning?

Endringen i hentingen gjelder alle abonnenter, melder RIR, men påpeker at dette får særlig betydning for borettslag, sameier og andre med felles dunker, opplyser RIR, som også har startet kontroll av alle søppelkasser.

- I tiden framover vil RIR  utføre en kontroll av merkingen på alle avfallsdunkene. Alle avfallsdunkene til RIR skal være merket med en databrikke og en etikett. For å sikre at alle er merket rett, og at rett brikke er koblet til rett etikett, utføres nå en kontroll av alle dunkene, skriver RIR på sin nettside.

- Overvåknings samfunnet er i full blomstring . Går da ut i fra at de små bioavfallsdunkene blir byttet ut til store dunker helt automatisk, skriver en annen leser.

- De aller fleste av våre abonnenter har god kapasitet med de dunkene på 80 liter som vi bruker i dag. Vi ser dermed ingen grunn til at vi skal pådra oss en unødvendig kostnad med å skifte ut alle dunker. Opplever du at en av dunkene dine stadig blir full før tømmedato, er det bare å ta kontakt så kan vi ordne med en større dunk til deg, svarte RIR-rådgiveren.