Styret for Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark holder fast på å tillate et spektakulært stunt med katapultutskyting fra Katthammaren, skriver TK.no. Fjellet ligger i Eikesdalsvatnet landskapsvernområde.

Styret har nå behandlet saken på nytt, etter at styrets dispensasjonsvedtak i juni ble påklaget av Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Eikesdal sameige, Snøhetta villreinutvalg og Villreinnemnda for Snøhetta og Knutshø.

Sommerflyging

Tom Erik Heimen og tiltaket Baseheimen har søkt om helikopterlandinger på Katthammeren neste sommer, for frakt til oppsetting av katapultrampe og av filmutstyr. Vingeflygerne i prosjektet skal ved hjelp av en vinge med jetmotor på ryggen, og en katapult som skyter dem ut i lufta, ta av fra toppen av den stupbratte Katthammeren. Deretter flyr de i inntil 10 minutt før de igjen lander ved startstedet på fjellet. Det hele skal filmes.

I nasjonalparkstyrets siste behandling denne uka, ble dispensasjonen ifølge TK likevel innskrenket, og klagene ble delvis tatt til følge.

Dispensasjonen som nå er gitt til Tom Erik Heimen i selskapet Baseheimen, gir Yves Rossy – alias «Jetman» – tillatelse til inntil 20 landinger med helikopter for montering av katapult for start med jetmotordrevet ryggvinge i Eikesdalsvatnet landskapsvernområde. Dispensasjonen inkluderer også start og landing med den jetmotordrevne ryggvingen fra Katthammaren. Hele stuntet skal filmes.

Villrein og rovfugl

Blant annet blir antall helikopterturer redusert fra 30 til 20, og det presiseres at dispensasjonen kun gjelder flyging som er nødvendig for prosjektet, og ikke frakt av basehoppere, tilskuere ut over filmteamet eller andre. Antall løft skal holdes lavest mulig.

Tidsbruken blir også begrenset medio juli til medio august.

Dispensasjonen begrunnes med at konfliktene med verneverdiene er begrenset, og at effekt for villrein og rovfugl er begrenset på denne tida.

Nasjonalparkstyret mener også tiltaket vil gi god markedsføring av Eikesdalen og Norge, og stor verdiskapning både lokalt og nasjonalt.