Etter mange år på Robek-lista er det nå full gass i Fræna. Etter å ha vært tvunget til å avstå fra viktige investeringer, ruller nå millionene ut fram mot kommunesammenslåingen med Eide. Budsjett og økonomiplan er ennå ikke vedtatt, men kommer til å bli det. Formannskapet startet debatten mandag.

Klar advarsel

– Vi har en offensiv økonomiplan med massive og viktige investeringer. Dersom politikerne ikke sikrer at kommunen driftes mer effektivt, kan vi fort male oss inn i et hjørne økonomisk. Mitt spørsmål til politikerne er om de velger å benytte seg av muligheten til å skaffe Fræna et godt økonomisk handlingsrom? Det handler om både struktur og organisering, sier rådmann Anders Skipenes.

Han peker på at KOSTRA-analysen viser at Fræna bare innenfor områdene grunnskole, hjemmebaserte tjenester og barnevern har et årlig innsparingspotensial på 35 millioner kroner. Dette i forhold til sammenlignbare kommuner. Skipenes mener Fræna driver for dyrt ved å «smøre tjenestene tynt utover» hele kommunen.

Lang liste

Men nå skal det investeres for framtida. Neste år skal det investeres for 154 millioner. Året etter for 250 millioner. Så for 115 millioner. Ny Haukås skole. Utbygging av Jendem og Sylte skoler. Storsatsing på næringsareal og boligtomter. Bygging av Sentervegen. Storsatsing på vann, avløp og asfaltering. Gangveg Bud-Bergset. Opprusting av kommunale eiendommer. Sosial boligbygging. Lista er lang.

– Det er bra at rådmannen er bekymret. Det er hans jobb å være det. Samtidig har vi aldri i mine fem år i kommunestyret sett et så framoverlent budsjett. Vi har aldri hatt et så godt økonomisk resultat som i år. Det er enormt mye positivt på gang i Fræna i årene som kommer, konkluderer ordfører Tove Henøen.

Men det er estimert at Frænas lånegjeld vil passere milliarden om tre år. Og Anders Skipenes er livredd et rentehopp. Det er også politikerne.

– Vi vil så mye og vi vil så godt. Det er min bekymring også. Nå bygger vi endelig opp disposisjonsfondet vårt, men allerede fra 2018 begynner vi å spise av det, sier rådmannen.

– Vi har et høyt driftsnivå tross gjentatte advarsler fra rådmannen. Han mener vi må gjennomføre strukturendringer. Renta kommer bare til å gå en veg. Den går ikke nedover. Jeg er bekymret, sier Sigrid Gjendem Fjørtoft (H).

Skipenes advarer: – Politikerne i Fræna maler seg inn i et hjørne hvis de ikke skaffer seg mer handlingsrom, sier rådmann Anders Skipenes. Foto: Eirik Heen