Eikrem Panorama, med 84 leiligheter i tre terrasserte blokker sto ferdig i 2016.

Foran blokkene er det regulert 23 pluss 13 eneboligtomter, hvor flere allerede er til salgs.

Nå skyter resten av området fart: Tirsdag godkjente politikerne et forslag til detaljregulering som tillater enda flere blokker enn først planlagt.

I alt kan det bli 160 nye boliger i området, hvis tiltakshaver gjennomfører alle planene.

Samme utbygger som sist

Tiltakshaver er Eikrem Utbygging AS, med Berg-Invest AS som største eier (33,33%) og MOBO (16,67%) som en av flere deleiere. Disse står også bak Eikrem Panorama.

De har engasjert Kosbergs Arkitektkontor AS og Sweco til utbyggingsplanen og detaljreguleringsarbeidet.

Den nye planen skal helt eller delvis erstatte de tidligere reguleringsplanene for Øvre Eikrem fra 2012 og 2013.

Planlegger fem nye blokker

For området BB1 inntil Eikrem Panorama i øst, foreslås det to blokker langs vegen med henholdsvis 7 og 6 etasjer over parkeringsanlegg. De skal romme i alt 60 leiligheter.

Neste felt, BK4 har tre blokker med fra 24–30 leiligheter i hver, i alt cirka 79 leiligheter.

De tre blokkene er på 5 og 6 etasjer over parkeringsanlegg.

I område BK3, som ligger inntil Olav Oksviksveg, er det planlagt tre bygg med toetasjes rekkehus, i alt 18 boenheter.

Dropper rekkehus for blokk

Det nye reguleringsplanforslaget endrer BB1 fra «terrassert lavblokkbebyggelse» til «blokkbebyggelse».

Formålet for BK4 endres fra «rekkehus, kjedehus, atriumhus, eller annen tunbebyggelse» til «blokkbebyggelse».

BK3 blir videreført som planlagt med rekkehus.

Kommunalsjef Eirik Heggemsnes sier ja til endringene og viser til at de nye planene følger prinsippet om en avtrapping av bygningenes høgde østover, slik at de følger terrenget.

De fire østligste blokkene har fått én etasje i tillegg, men i alt er antallet boliger litt under det som først var planlagt.

Ber utbygger ta arkitekturgrep

Arkitekturen er han imidlertid ikke like begeistret for:

De nye illustrasjonene viser «en mer monoton bebyggelse med en vesentlig mindre tiltalende arkitektur enn i tidligere illustrasjoner», skriver han.

I de forrige planene var nemlig blokkene tegnet terrasserte, og mer lik dagens Eikrem Panorama.

Arkitekturen er «vesentlig enklere ved at fasadene mot vegen nå i større grad framstår som hele veggflater som ikke er oppbrutt» skriver Heggemsnes.

Han påpeker videre at reguleringsplanen ikke avgjør byggesaken, men at tiltakshaver oppfordres til at det for en slik dominerende bebyggelse, blir tatt grep for å løfte inntrykket av bebyggelsen både i seg selv og i forhold til omgivelsene.

Planene har for øvrig nok uteareal og leikeplasser til å oppfylle de økte kriteriene i den nye kommunedelplanen.

– Grøsser ved synet av blokka

Da reguleringen ble vedtatt og sendt ut på offentlig ettersyn tirsdag, ble det allerede dominerende utseendet til Eikrem Panorama et tema:

– Dette blir i prinsippet «Hatleliablokka ganger fem»! Jeg grøsser allerede av synet når jeg kjører ut av tunnelen fra Bolsøya om morgenen. Eikrem Panorama er så massiv. Man ser den faktisk fra langstrekket på Lønset. Det er ikke bra. Vi får håper det blir bra til slutt, sa Sindre Pedersen (Frp).

– Kanskje kan blokka «trappes litt ned» når man får flere inn, og området blir mer utbygget? sa Rolf Arne Hamre (Sp).

– Godt egnet boligområde

Roar Beck (H) viste til at området på Øvre Eikrem egner seg godt til videre utbygging:

– Det har også nærhet til Skaret og marka. Jeg tror en bredere utbygging vil dempe inntrykket betraktelig, men jeg skal ikke si noe om det nå. Vi får ta en diskusjon om utseendet når vi får byggesaken, men vi er ikke arkitekter. Det er også mulig prosjektet endrer seg undervegs, sa utvalgsleder Beck.

Bekymret for gangveg og skole

Hamre pekte på at en slik storutbygging vil kunne gi mange nye skoleelever i området.

– Hvor skal de i så fall gå på skole, når vi vet at Kviltorp vil være full i mange år framover? Skal de opp til Nordbyen må vi sikre at de kan komme seg dit på en god måte, påpekte han.

Må ha mer gangveg

Da planforslaget var på høring i fjor ønsket Naturvernforbundet at planen forlenger gang- og sykkelvegen langs Frænavegen, og så forlenges oppover langs Olav Oksviks veg fram til Råkhaugkrysset.

Til dette svarer kommunen at gang- og sykkelveg langs Frænavegen og Olav Oksviks veg fram til og med avkjøringen til Øvre Eikrem allerede er ferdigregulert. Deler av denne parsellen, med en arm inn til boligveg i feltet (se bilde med kart), er i tillegg prioritert for bygging i 2018, svarer kommunen.

Sindre Pedersen synes Eikrem Panorama dominerer alt for mye i lia. Foto: Kjell Langmyren
Flere blokker: Område BB1 og BK4 foreslås endret fra hhv. «terrasserte lavblokker» og «rekkehus/kjedehus» til blokkbebyggelse i ny regulering. BK3, mot vegen, er for rekkehus. KART: Sweco Foto: p
Eikrem Panorama med ti etasjer i høgden og 84 leiligheter ligger godt synlig i terrenget. Her sett fra hovedvegen i sør. Utbyggingen vil skje østover. Foto: Per Tormod Nilsen