(Foto: Poppe, Cornelius)

Foto: Poppe, Cornelius

- Føler meg som et menneske igjen

Maria Amelie slapp ut fra internatet på Trandum tirsdag.

I 13-tiden tirsdag kom Maria Amelie hjem til kjæresten Eivind Trædals leilighet i Gamlebyen i Oslo. To timer tidligere ble hun sluppet ut fra utlendingsinternatet på Trandum.

Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal markerte hjemkomsten med et langt kyss idet hun gikk ut av bilen utenfor leiligheten.

– Nå føler jeg meg som et menneske igjen, sa Maria Amelie til det store oppbudet pressefolk som hadde ventet på henne utenfor leiligheten.

Flere venner av paret var også møtt opp for å hjelpe til å skjerme 25-åringen, som uttrykte glede, men så sliten ut. Venner hjalp henne med å bære inn et par røde kofferter.

Takker for tilliten

Et par timer tidligere, utenfor porten ved Trandum, uttalte Maria Amelie stor takknemlighet overfor tilliten Borgarting lagmannsrett har vist henne. Lagmannsretten avviste politiets begjæring om å holde henne innesperret fram til Høyesteretts ankeutvalg har behandlet anken fra politiet om å løslate henne fram mot en eventuell uttransportering.

– At lagmannsretten ikke tar politiets begjæring til følge, er et nokså sterkt signal om at retten er sterkt uenig både i pågripelsen og varetektsfengslingen, mener Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes.

Les også: Inviterte Maria Amelie til Molde og Bjørnsonfestivalen

– Vi opplever dette som viktig, fordi alle instanser tidligere så tydelig har støttet opp omkring denne fremgangsmåten, sier Risnes.

Lagmannsretten er ikke enig med politiet i at det er en stor risiko for at Maria Amelie vil prøve å rømme eller skjule seg i tiden fremover hvis hun ikke holdes i varetekt.

– Dette har hun jo prøvd å gjøre tydelig ved å gi ut bok, holde mange foredrag, være i media og bli en kjent person. Prosessen fremstår som rimelig unødvendig, sier Risnes.

Lever i frykt

Frykten for å bli kastet ut av landet, henger like fullt over 25-åringen.

– Dette er kanskje en hyggelig liten seier, men ikke i den store sammenhengen. Å bli sendt til Russland er absolutt det verste som kan skje. Dere ser jo flyene som går over oss, sa hun til journalistene da hun kom ut av porten ved Trandum.

Utenfor leiligheten i Gamlebyen, fastslo advokat Brynjulf Risnes at politiet er i sin fulle rett til å uttransportere henne når som helst.

– Det kan i prinsippet komme og hente henne nå. Når det er sagt, så synes vi at det ville være svært uklokt å uttransportere henne nå, når det er såpass mye uklarheter i saken, både om pågripelsen var riktige eller ikke, og fordi det etter det vi forstår nå pågår samtaler og forhandlinger på politisk nivå, sier Risnes. (©NTB)

Siste nyheter

Fly nødlandet på Gardermoen etter røykutvikling

Et passasjerfly nødlandet lørdag på Oslo lufthavn Gardermoen etter å ha meldt fra om røykutvikling i cockpiten.

Mener politiet skal få beholde pengene som blir inndratt

Politiet inndrar langt mindre penger fra kriminelle enn før. Nå vil Høyre-representant Hårek Elvenes la politiet beholde utbyttet fra kriminell virksomhet. – Forslaget vil åpne for korrupsjon, mener SV.

Mann pågrepet etter dødsfall i Hedmark

Politiet har pågrepet en mann etter at en mann ble funnet død utenfor en bolig på Tobøl i Hedmark fredag. Dødsfallet etterforskes som mistenkelig.

Tradisjonell Olsokfeiring på Tjellekleiva

Tjelle og Ranvik skyttarlag arrangerte lørdag formiddag Olsokfeiring på tradisjonelt vis.

- Har det vi trenger for å håndtere situasjonen

Politiet har fullmaktene og ressursene som trengs for å håndtere trusselbildet, mener politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han sier situasjonen er uendret fra fredag.

Skjønner at Norway Cup-lag blir hjemme

Men naboklubbene drar til turneringen selv.

Tradisjonell Olsokfeiring på Tjellekleiva

Tjelle og Ranvik skyttarlag arrangerte lørdag formiddag Olsokfeiring på tradisjonelt vis.

Godset legger press på Molde

Sandnes Ulf slapp inn to mål på to minutter mot Strømsgodset.