Mandag og tirsdag var det oppstartskonferanse for det nye fellessjukehuset i Molde og for det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund, i fagterminologien forkortet SNR. Samlingen var lagt til Oppdal.

Her var alle helseforetakets hovedgrupper i planleggingsprosessen samlet, og også Orkidé (Nordmøre Regionråd) og ROR (Romsdal Regionråd) var invitert.

Et nasjonalt senter

Ved innledningen av konferansen lanserte Orkidé at de i stedet for et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund heller ville ha et nasjonalt tverrfaglig kompetansesenter.

– En erstatning

På spørsmål fra Trine B. Sevaldsen, sjukepleiertillitsvalgt fra Kristiansund og tidligere styremedlem i Helse Møre og Romsdal, om dette var noe de tenkte i tillegg til det distriktsmedisinske senteret, svarte Eliassen følgende:

– Det vil være til erstatning for et lokalmedisinsk senter. Vi må ha noe mer, noe annet enn vi har i dag, for å ivareta behovet befolkningen vil ha for helsetjenester i årene som kommer. Vi ønsker å utvikle samarbeid på tvers av faggrensene, uten vanntette skott.

– Et distriktsmedisinsk senter passer ikke for en by, la hun også til.

Skapte reaksjoner

I sosiale medier skapte Orkidé-innspillet flere negative reaksjoner. Mange fryktet at Orkidé nå klusset det til ved at de trakk inn noe helt nytt – noe som lå utenfor SNR-planleggingens mandat.

Også Sevaldsen reagerte med undring på innspillet, skriver Tidens Krav.

– Dette har vi ved Kristiansund sjukehus ikke hørt noe om før nå, sa hun til avisa.

Golmen presiserer

Leder for Orkidé, Ingunn Golmen, går nå ut i Tidens Krav og presiserer hva de mente:

– Med «i stedet for» mener vi å si «noe mer enn» et distriktsmedisinsk senter. Noen av oss ønsker primært å beholde det sykehuset vi har. Vi skal ikke selge ting før vi må. Men om denne prosessen skulle ende med et sykehus på Hjelset, er det vårt krav at det fortsatt skal være et bredt helsetilbud i Kristiansund, slik at pasienter på Nordmøre slipper å reise unødig langt for å få utført spesialisthelsetjenester. Poenget er at dette kompetansesenteret skal komme i tillegg, som et godt supplement, sier Golmen til TK (krever abonnement).

Uheldig

Golmen innrømmer at det er uheldig at budskapet ikke ble oppfattet slik under konferansen på Oppdal. Hun mener likevel at det var viktig å få presentert dette budskapet nå.

– Selv om alle langt fra er enige om plassering av nytt fellessykehus på Hjelset, så må vi samtidig forholde oss til det som er vedtatt. Derfor er det viktig at vi på Nordmøre har tanker rundt hva vi ønsker å beholde og hvilke helsetjenester som er viktige å kunne tilby lokalt dersom SNR blir bygd, sier Golmen til avisa.